Öresund

Så jobbar svensk polis med ubåtsförsvinnandet

0:50 min

Sökandet efter den svenska journalist som försvann i samband med en ubåtsfärd är inne på sitt femte dygn. Nu hjälper svensk polis de danska kollegorna i brottsutredningen kring hennes eventuella död.

Framförallt så hjälper de till i den danska brottsutredningen, där den danske ubåtskaptenen häktats misstänkt för vållande till annans död.

– Vi vill inte ha dubbla förundersökning och vi biträder den danska utredningen så att all information finns på ett och samma ställe, Mattias Sigfridsson, svenska polisens kontaktperson i ärendet. 

Han förklarar också att den svenska insatsen sker på dansk begäran. Han ville inte gå in på detaljer om exakt vad den svenska polisen gör eller om det hållits några förhör på den svenska sidan. Någon svensk åklagare har inte begärts – i övrigt hänvisar han till dansk polis för var utredningen befinner sig.

Polisen söker igenom svenskt vatten

Även om polisen inte söker igenom vattnet på egen begäran, så har svenska vatten undersökts under dagen. Sjöräddningssällskapet i Barsebäck har varit ute med en vattenscooter och en båt i ett strandnära sök i Lundåkrabukten, utan att stöta på några fynd.

Senare i dag fortsätter de att söka tillsammans med danska sjöräddningssällskapet. Från danskt håll handlar det också om spaning från luften, med ett flygplan från Flygvärnet.

Eftersom det fortfarande är oklart exakt var och när den svenska personen försvunnit så vill polisen prata med personer som sett något i Öresund från torsdag kväll till fredag eftermiddag.

Trots att runt 300 personer kontaktat den danska polisen med uppgifter så är det sista bildbeviset på ubåten från halv nio på torsdagskvällen, och därefter är det en lång tidslucka.