Lunds universitet
Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Skåne

Universiteten vill vara del av Migrationsverkets utredningar

"Det här är tragiskt och det försämrar vårt rykte"
5:46 min

Studenter med både toppbetyg och svenska stipendier nekas uppehållstillstånd av Migrationsverket – någon som enligt Lunds universitet allvarligt skadar landets akademiska rykte.

Två utländska toppstudenter som P4 Malmöhus har pratat med uppger att de nekats uppehållstillstånd för att Migrationsverket inte litar på att de faktiskt kommer börja studera när de kommer till Sverige.

Trots att universitetet antagit dem till masterutbildningar bland en mängd sökande.

Trots att de fått stipendier från universiteten för att studera.

Det här skadar Sveriges rykte som destination för världens främsta studenter och doktorander. Det menar Richard Stenelo, som är avdelningschef vid sektionen för externa relationer på Lunds universitet och som sitter i expertgruppen för internationaliseringsfrågor hos Sveriges universitets- och högskoleförbund.

– Det är givetvis tragiskt och det går stora konsekvenser för Sverige som studiedestination. Såna här saker sprider sig fort och det kommer ge en negativ bild av att komma hit och studera. Vi lägger stora resurser för att rekrytera de här studenterna till våra universitet, säger han.

Migrationsverkets bedömning i fallen med Mamunur Rashid och Neelam Peerzada – som vi har pratat med och som båda fått stipendier för att gå en ingenjörsutbildning i Sverige – bygger på en intervju som gjorts på svenska ambassaden i deras respektive hemländer. Richard Stenelo tycker att universitetens bedömning, som i de här fallen kommer från studenternas motivering till varför de vill till Sverige och studera och i förlängningen till varför de ska få stipendier.

– Många saker har redan ändrats. Men vad vi ser är att den här frågan och de här utredningar så ställer vi som universitet gärna upp. Om Migrationsverket misstänker att en student inte ska studera så får de gärna kontakta oss och får vår bedömning.

Hela intervjun med Richard Stenelo kan du höra här ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".