Malmö

Brist på förskollärare tvingar Malmö att släppa mål

3:55 min

Andelen förskollärare sjunker i Malmö. Nu är bara en tredjedel av personalen på kommunens förskolor förskollärare. Dåligt, tycker Lärarförbundet, som menar att kvaliteten drabbas.

Bara en tredjedel av personalen på Malmös förskolor har en förskollärarutbildning. Och andelen sjunker. Förra året låg siffran på nästan 40 procent.

– Det är en kombination av att det är nationell brist på förskollärare i Malmö och att vi har haft en utbyggnad av förskoleverksamheten, säger Stina Blix, enhetschef på förskoleförvaltningens HR-avdelning.

Har särskilt ansvar

Fler och fler förskolor byggs, men Malmö har svårt att rekrytera förskollärare. I stället anställs barnskötare och så kallade pedagoger. Men hur det påverkar verksamheten vill Stina Blix inte svara på.

– Det är bättre att du pratar med en verksamhetsföreträdare. Men förskollärarna har ju ett särskilt ansvar i barngruppen.

Sharon Haffaje är förskolechef på sex förskolor i området kring Sofielund. Precis som i resten av Malmö är runt en tredjedel av personalen där förskollärare.

– Det är ju synd. För det behövs ju förskollärare. För att kunna göra uppdraget behöver man kunna resonera med andra och ha kollegor runtomkring. Jag hoppas att det inte går ut över barnen. Men visst, det ställer ju större krav på alla.

Släpper målet

Malmö stad hade förra året ett mål: att ha 55 procent förskollärare på förskolorna. Men nu har man valt att släppa det.

Det kändes inte realistiskt.

– Med tanke på den nationella bristen på förskollärare och med tanke på den utbyggnad av förskolor vi har i Malmö, säger Stina Blix på förskoleförvaltningen.

Roine Selind sitter i styrelsen för Lärarförbundets Malmöavdelning. Han är besviken över att Malmö stad har lagt ner målet om 55 procent förskollärare på förskolorna.

– Det är dåligt. Man måste ha visioner och mål. Varför ska man annars göra något, om det är okej med 30 procent, frågar han sig.

Roine Selind menar att förskollärarna, som har 3,5 års högskoleutbildning, sitter på kunskap som är nödvändig för förskolan.

– Om vi ska ha en förskola som är barnens bästa förskola, så behövs det utbildad personal

Det behövs förskollärare för att hålla kvaliteten. Har man bara 30 procent blir det svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista