Carolina Capriles, förskolelärare på Sjöhästens förskola.
Carolina Capriles, förskolelärare på Sjöhästens förskola. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Malmö

"Gör förskolläraryrket mer attraktivt"

Förskoleläraren Carolina Capriles om situationen.
4:42 min

Bristen på förskollärare märks i Malmö. Carolina Capriles arbetar på Sjöhästens förskola, och för henne är det viktigt med hög kompetens hos alla kollegor, oavsett utbildning.

Anledningarna att det saknas förskollärare tros vara utbyggnad av förskolor, och svårigheter att rekrytera. Förskolläraren Carolina Capriles betonar att kraven på verksamheten trots allt inte får sänkas.

– Vi jobbar tillsammans och ser allas kompetens som lika viktiga, säger Carolina Capriles.

Samtidigt har hon förståelse för att Malmö stad anpassar kraven efter situationen genom att släppa ambitionen med 55 procent förskollärare, och istället anställa fler barnskötare och pedagoger. Idag är en tredjedel av personalen utbildade förskollärare.

Att göra yrket mer attraktivt är en av lösningarna på bristen av utbildad personal, tror Carolina Capriles. Och högre löner.

– En förutsättningarna är att introducera lärarkandidater på ett bra sätt. Ta tillvara deras kompetens, idéer och forskning, samtidigt som de ska känna sig inkluderade.

Hör intervjun med Carolina Capriles i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".