Carina Wutzler (M), ordförande för kommunstyrelsen i Vellinge. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Carina Wutzler (M), ordförande för kommunstyrelsen i Vellinge. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Vellinge

Vellingemoderater vill ha tiggeriförbud

Carina Wutzler (m): Det är värt att pröva
3:52 min

Moderaterna i Vellinge vill förbjuda tiggeri i kommunen med start nästa år – trots att ett tidigare försök i Sala dömdes vara juridiskt omöjligt.

Där rev Länsstyrelsen upp ett förbud 2011 då det inte var förenligt med ordningslagen och samma år konstaterade Justitieombudsmannen att det är tillåtet att tigga i Sverige.

Men frågan har fortsatt att gäcka vissa kommuner.

Redan för två år sedan gick några liberaler och moderater i Vellinge ihop och skrev en debattartikel i Dagens nyheter om att det borde vara upp till kommunerna själva att bestämma om tiggeri ska vara tillåtet. Då motiverades det med att det är kommunerna som får ta konsekvenserna.

Frågan har funnits länge och ingen har riktigt tagit tag i det.

I dagsläget kan kommuner i teorin begränsa tiggeri i sina lokala ordningsföreskrifter, men bara om det stör den allmänna ordningen på särskilda platser.

 – Vi vill att andra kommuner tar efter för att pressa staten på att vi kan och får införa ett sådant här förbud. Frågan har funnits länge och ingen har riktigt tagit tag i det, säger Carina Wutzler, moderat och kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Bakgrunden till att förslaget lades fram på kommunstyrelsens möte på tisdagen är att man ser över ordningsreglerna i kommunen. Handlare i staden uppger att deras kunder blir obekväma och tycker det är obehagligt när människor tigger utanför butikerna.

– Jag tror det hade varit bättre för tiggarna att åka hem och bli hjälpta där de bor, säger en Vellingebo.

Så ett förbud i Sverige skulle hjälpa tiggarna hemma?

– Nej, kanske inte, men här hjälper vi de inte på det sättet.

Inne i Vellinge centrum syns inte många tiggare när P4 Malmöhus går runt på gatorna. Utanför mataffären finns en ung kvinna som sopar på gatan utanför och byter några ord med de som går in och ut ur affären.

– Det finns tiggare utanför vissa butiker, men det är klart att problemet varierar över tid. Det är därför man ska ha det i ordningsstadgarna så att man kan påpeka att det inte är tillåtet när det blir ett problem, säger Carina Wutzler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".