Polis och passkontrollanter kontrollerar passagerare på ankommande tåg från Danmark vid gränskontrollen på station Hyllie i Malmö i maj.
Gränskontrollen vid Hyllie i maj. Då beslutade regeringen att skärpa gränskontrollerna, samtidigt som id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor över Öresund togs bort. Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Polisen saknar bemanning till gränskontrollerna

Martin Svensson, chef: Klart att det spelar roll för hur många kontroller vi kan göra
2:43 min

Polisen har svårt att hitta tillräckligt med personal till de heltäckande gränskontroller som ska starta i slutet av september. Närmare tusen personer har sökt runt 130 tjänster – men det har varit svårt att finna människor med rätt kvalifikationer.

Runt tio platser för passkontrollanter står fortfarande tomma inför satsningen på heltäckande gränskontroller som ska ske i slutet av september. Polisen har haft som mål att rekrytera 130 nya kontrollanter, men bara 120 platser är bemannade ännu. Runt tusen personer har sökt, men många uppfyller inte kraven.

– De är ganska grundläggande: gymnasieexamen, svensk medborgare, man ska ha körkort, man ska kunna prata bra svenska och även engelska i kontrollerna, säger Martin Svensson, chef för gränskontrollerna i Region Syd.

Polisens mål är att ha heltäckande kontroller på Lernacken, Hyllie och Helsingborg. Det innebär att alla som passerar ska bli kontrollerade som passerar Öresundsbron, tar tåget från Hyllie eller tar färjan mellan Helsingborg och Helsingör, säger Martin Svensson.

Kan det bli fördröjningar på grund av detta?

– Själva kontrollerna kommer inte att bli fördröjda, utan satsningen kommer att ske i tid och inträffa i slutet av september när vi får tillskottet av passkontrollanter, säger Martin Svensson.

– Vi får ju titta på hur vi kan göra så effektivt så möjligt utifrån det manskapet vi har, fortsätter han.

Gränskontroll eller ID-kontroll- vad är vad?

GRÄNSKONTROLL:

En kontroll av att alla som reser in i Sverige från andra EU-länder har rätt att göra det. Beroende på vem den inresande är, kan denna rätt styrkas på olika sätt. En medborgare i Sverige, Norden eller medborgare i en Schengen-stat kan till exempel styrka sin rätt att vistas i Sverige med en vanlig legitimationshandling, medan andra medborgare kan behöva visa pass och visum. Detta är ett tillfälligt avsteg från Schengenreglerna, vilket är tillåtet att göra. Förutsättningen är att det råder hot mot den allmänna ordningen och säkerheten, vilket den svenska regeringen har ansett att det gör.

ID-KONTROLL:

Alla rederier som har passagerarfartyg vars resa från avgångshamnen till Sverige överstiger 20 nautiska mil har sedan tidigare haft krav på sig att registrera uppgifter om namn, kön, ålder och nationalitet på passagerarna. I januari 2016 infördes krav på att kontrollera dessa uppgifter mot en giltig identitetshandling, efter en snabb lagändring i december 2015. Syftet har varit att begränsa antalet flyktingar som reser med färjorna, eftersom många flyktingar antas sakna id-handling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".