Köpenhamn från toppen av Vor Frelsers Kirke på Christianshavn. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Köpenhamn. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Köpenhamn

Köpenhamns våldsamma sommar

Köpenhamnsbo: De kriminella kan inte ta området från oss
8:33 min

27 skottlossningar bara i sommar – Köpenhamn är mitt i ett gängkrig. Värst drabbat är stadsdelen Nørrebro.

Även de som inte har något med gängen att göra blir skjutna – och det beror på att gängen rekryterat unga som inte hårdkokta kriminella och i sin nervositet skjuter fel personer.

Terje Bäck är aktiv i boendenätverket "Vi tar gatan tillbaka" Nørrebro, som efter varje skottlossning samlas på platsen där skjutningen ägt rum. De delar ut kaffe och kakor och lägger ut blommor för att visa att området inte tillhör de kriminella.

– När de skapar fruktan tar man området från de som bro där. Vi tar det tillbaka och ger folk en möjlighet att prata ut.

Nätverket har varit aktivt i åtta år, då staden också var hårt drabbad av våldsamma väpnade konflikter. Sedan dess har det varit lugnt – de senaste våldsamheterna har eskalerat sedan i mitten av juni.

Drivs av hämnd

Det berättar polisinspektör Torben Svarre, som leder arbetet mot den organiserade brottsligheten. Flera danska städer har drabbats av upptrappningen men Köpenhamn är hårdast drabbat av våldet, som motiveras av en tydlig anledning.

– Det är sannolikt hämnd, säger han.

Gänget Loyal 2 familia – som även omtalats för att de planerat en etablering i Sverige – har växt sig större och under våren börjat rekrytera i områden där andra gäng redan har gjort sig hemma. Deras huvudsysslor är vapen, stölder, utpressning och narkotika.

Du kan skapa en opposition mot samhället.

Mitt i sommarens vålddspiral har polisen testat många olika åtgärder för att komma till bukt med gängkriminaliteten. Man flygspanat, sationerat en mobil polisstaion och i veckan har man gjort rädemot nio personer

"Tough on crime"

Från politiskt håll har man bland annat flyttat poliser från runt om i landet till Köpenhamn och istället överlåtit bevakning av terrorhotade platser och gränsen mot Tyskland till militären. Regeringen har presenterat elva andra åtgärder, bland annat hårdare straff för hot mot vittnen.

– Det finns en klar ton i debatten: "tough on crime", säger Line Lerche Mørk.

Hon är professor vid Åhus universitet, i arbete mot gänginvolvering och radikalisering. För henne är den hårda linjen problematisk eftersom den riskerar att bara skapa ännu fler personer som söker sig till brottslig verksamhet. Bara en prick i registret för ett ringa brott kan hindra unga danskar från att hitta ett jobb i framtiden.

– Det blir en barriär som hindrar unga att bli produktiva medborgare som betalar skatt, säger hon.

Line Lerche Mørk är också kritisk mot de visitationszoner som polisen upprättat i olika områden i Köpenhamn, nu senast på Amager. Där kan vem som helst bli visiterad även utan brottsmisstanke – men än så länge har man inte hittat några som helst vapen.

– Du kan skapa en opposition mot samhället om vissa unga män ofta blir visiterade, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".