Ultraljudsundersökning.
Ultraljudsundersökning på ett sjukhus i Trondheim. Foto: Kallestad, Gorm/TT
Malmö

Barnmorskor i protestmarsch mot förhållandena på BB

På söndag anordnas en marsch runtom i Sverige för att protestera mot vad som kallas för "BB-kaoset". En av de som är med och arrangerar marschen i Malmö är barnmorskan Pinar Dal. 
– Gravida har fått nog, säger hon.

– De känner sig oroliga. Det finns ju förlossningskliniker runt om i landet som har stängt ner, och som har skapat mycket rubriker och mycket oro, säger barnmorskan Pinar Dal.

Även rapporterna om gravida i andra delar av landet som har fått kurser i att genomföra en förlossning i bilen har väckt oro för att inte hinna in i tid eller få plats. Det är inte bara de gravida som protesterar, även barnmorskorna höjer rösten för ordentlig återhämtning, en födande per barnmorska, fler kollegor och fler vårdplatser.

Pinar Dal säger att sommaren på hennes egen avdelning har varit helt okej.

– Däremot vet jag att flera förlossningsavdelningar i Skåne har behövt stänga ner platser på grund av personalbristen, för att man inte har kunnat bemanna upp för sommaren, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".