Skylten utanför universitetssjukhuset i Lund.
Universitetssjukhuset i Lund. Foto: Emil Langvad/TT
Skåne

Chefen: Vi delar barnmorskornas mål

Chef om protestmarschen: Viktigt att visa hur vården är
2:32 min

Ordentlig återhämtning, en födande per barnmorska, fler kollegor och fler vårdplatser - det är kraven som barnmorskorna ställer när de går sin protestmarsch på söndag. Men områdeschef Ann-Kristin Eriksson Herzog tycker att sommaren har fungerat bra.

– När vi gick in i denna sommaren förväntade jag mig att det skulle bli en hel del problem, som det har varit tidigare somrar. Men jag tycker ändå att det har fungerat väldigt bra, tack vare att våra medarbetare och chefer har ställt upp och gjort ett fantastiskt jobb, säger Ann-Kristin Eriksson Herzog, områdeschef inom obstetrik på Skånes Universitetssjukhus.

Hon säger att fler vill föda i Lund, som har färre förlossningsrum än Malmö. Dessutom finns det inte tillräckligt många utbildade barnmorskor på grund av neddragningar på utbildningarna, något som kommer att ändras från och med nästa sommar, säger hon.

Kommer ni att kunna möta barnmorskornas krav?

– De målen har vi själva också som arbetsgivare, säger Ann-Kristin Eriksson.

– I dag lyckas vi vissa dagar, men vissa dagar kommer det att vara fullt överallt och då är det svårare. Men vi har ju väldigt duktiga undersköterskor som kan vara närvarande på rummet och stötta under värkarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".