Yllefabriken är full av sceniska miljöer.
1 av 2
Yllefabriken är full av sceniska miljöer. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/SR Malmö
En del av alla kläder som man samlat in över hela Skåne.
2 av 2
En del av alla kläder som man samlat in över hela Skåne. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/SR Malmö
Eslöv

Gigantisk loppis ska sätta Marieholm på kartan

Skandinaviens största loppis
4:13 min

I Marieholm utanför Eslöv håller Skandinaviens största permanenta inomhusloppis på att växa fram i den gamla nedlagda Yllefabriken.

Efter att byn nu fått tågförbindelse med omvärlden satsas det nu stort och loppisen är bara en del av förvandlingen av den gamla fabriken till ett centrum för återanvändning av gamla prylar.

– Sammanlagt har vi en yta på 7000 kvadratmeter att fylla med grejer som människor skänkt till oss så vi har en hel del att packa upp, säger han och skrattar, säger Robert Larsson från Emmaus Fredriksdal, som håller i uppbyggnaden av loppisen.

Efter att Marieholm nu fått tågförbindelse med yttervärlden bestämde sig Rickard Forshufvud, som startade Röstånga Mölla för 30 år sen att köpa den gamla fabriken och nu planerar han att på sikt skapa Sveriges största återbrukscentrum.

– Här finns redan konstnärer som flyttat in som skapar konst av återvunnet material och vi planerar att använda några av lokalerna till verkstäder för de som vill skapa nytt av gamla prylar, berättar Robert Larsson.

Lokalerna är otroliga ... en sevärdhet i sig.

I en av de gigantiska fabrikshallarna packas det upp lådor och sorteras för fullt. Lisa Svensson är en av de som jobbar för Emmaus med att få upp sakerna på rätt plats och trots att travarna av lådor når högt upp mot taket i vad som ser ut som ett oändligt arbete är hon entusiastisk.

– Det är så spännande att packa upp de här prylarna. Här finns allt mellan himmel och jord, säger hon.

Prylarna hämtas från hela Skåne och ett tiotal lastbilar kör just nu runt och samlar ihop saker som kommer att säljas. Pengarna som man tjänar kommer gå till olika projekt som Emmaus jobbar med på flera ställen runt världen.

Förutom återbruk finns dessutom planer på att skapa ett centrum för alternativ kultur med konst, preformance och musik.

– Det är fantastiskt att få vara med om det här. Lokalerna är otroliga. Här finns plats men det är också vackert. Industridesign från 40-talet, en sevärdhet i sig, säger Robert Larsson och ger sig på en låda till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".