Nellie Björklund och Susanna Udvardi, Freezonen.
Nellie Björklund och Susanna Udvardi från Freezonen. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Sydost

Tjejjour startar i sydöstra Skåne

Undomsledare: En stödverksamhet av tjejer, för tjejer
1:18 min

I höst öppnar sydöstra Skånes första tjejjour och förberedelserna är nu i full gång.

Nellie Björklund, som är anställd som tjejjoursamordnare och ungdomsledare på Freezonen, har börjat söka efter volontärer till jouren, som väntas dra igång i november.

- Det första steget nu för att kunna öppna jouren är att vi måste få ihop ett gäng volontärer, som sitter med oss och chattar med de här unga tjejerna som behöver någon som lyssnar, säger hon.

- Så det är första steget, vi ska få ihop ett gäng, och då letar vi efter personer som vill engagera sig för tjejers rätt i samhället och som tycker om att hjälpa andra, och brinner för det.

Volontärerna kommer att få utbildning, och de kommer alltid att sitta i jouren tillsammans med någon, berättar Nellie Björklund.

Det går bra att snacka om precis vad som helst.

Bakom tjejjouren ligger Freezonen, en kvinno- och brottsofferjour i sydöstra Skåne, som har funnits i 26 år.

Jouren drivs med stöd av de fem kommunerna i sydost, Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo, Skurup och Ystad. Jouren har tidigare försökt dra igång en tjejjour, men det har bland annat stupat på att de inte har kunnat anställa någon för att hålla ihop den verksamheten, berättar Susanna Udvardi, verksamhetschef för Freezonen.

Den här gången har Freezonen fått projektmedel för två år från Socialstyrelsen för att dra igång en tjejjour.

- Tack vare det stöd som vi får solidariskt från våra kommuner, så har vi möjlighet att ha mig som anställd, och jag hade då tid att skriva en ansökan till Socialstyrelsen, som gav oss en otroligt lång projektperiod på två år, vilket är fantastiskt, säger Susanna Udvardi.

- Så det ju är det som har lagt grunden till att vi har kunnat anställa Nellie, och har vi en anställd så vet att det kommer också att bli verklighet. Så nu hoppas vi på att den också kan överleva.

Målet är att tjejjouren på sikt ska kunna bli permanent.

- Ja det hoppas vi verkligen, att vi kan inleda en dialog med våra kommuner, att vi får ett högre bidrag från dem, solidariskt, för vad som avser driften av vår jour. För det kommer att behövas när vi har en person som ansvarar för ungdomsjouren.

Tjejjouren kommer främst att marknadsföra sig i de fem kommunerna i sydöstra Skåne, men vem som helst i Sverige kan ringa, säger Nellie Björklund.

- Det är en stödverksamhet av tjejer, för tjejer. Så det är tjejen som är det första, men det är klart, verksamheten är ju öppen för andra också, transpersoner, killar, alla, säger hon.

- Det kan vara allt från att du behöver någon att prata med, är ledsen eller känner dig ensam, och det går bra att snacka om precis vad som helst, säger hon.

- Vi kan hjälpa till om det behövs, men det behöver inte vara hjälp alltid, utan det kan vara att vi bara lyssnar och finns, säger Nellie Björklund.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".