En man drar en kvinna i håret. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT
Hörby

Hörbys kvinnofridsarbete i topp

Sektionschef: Vi har lyft upp sårbara grupper
1:31 min

Hörby har fått en topplacering i Sverige för hur man arbetar mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Det visar Kvinnofridsbarometern för 2017.

– Vi har lyft upp sårbara grupper både när det gäller kunskap och även särskilda åtgärder för till exempel grupper med olika funktionsvariationer, våldsutsatta som har missbruksproblem och hedersrelaterat våld, säger Bahare Mohammadi Andersson, sektionschef för Integration och Familjefrid på Hörby kommun.

Tidigare hade polis, skola, socialtjänst, vård och omsorg dåliga kunskaper i hur man bemöter våldsutsatta kvinnor och barn och vilka åtgärder som behövs för att på bästa sätt hjälpa och skydda dem. Det har handlat om en lång utbildningsprocess. Hörby kommun har också skapat ett särskilt familjefridsteam som kan mobiliseras direkt och som kan sätta in olika åtgärder direkt.

– Vi har riktlinjer, vi har handlingsplan, vi har handbok som alltid är uppdaterad för all som kommer i kontakt med våldsutsatta. Vi finns under hela processen, från första början tills dess att den våldsutsatta säger att de inte behöver mer hjälp, säger Bahare Mohammadi Andersson.

Även om Hörby kommun fått bra betyg för sina insatser, så finns det mer att göra.

– Jag vill gärna utveckla familjefridsarbetet genom att ha klarare rutiner för asylsökande kvinnor som blir utsatta för våld under asylprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".