Lägenhet, vardagsrum
Foto: Maja Suslin/TT.
Skåne

Hyra ut sin lägenhet till turister allt vanligare

Bostadsministern: Vi har tillräckliga regler
4:49 min

Det blir allt vanligare att hyresgäster och bostadsrättsinnehavare hyr ut sina lägenheter till turister. I Malmö handlar det om hundratals. Meningarna om det går isär.

Just nu är några hundra Malmöbostäder sökbara på företaget Airbnbs sajt. För upp till 2 000 kronor natten kan turister boka husrum i Malmö, men utvecklingen som i andra länder lett till protester, skenande bostadspriser och nya lagar, har inte fått samma konsekvenser i Sverige.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP), säger till P4 Malmöhus att han i allmänhet är positiv till företeelsen, så länge den inte utnyttjas storskaligt och kommersiellt.

– I grunden tycker jag det är väldigt positivt med delningsekonomi, Airbnb kan bidra på flera sätt till att man använder resurserna mer effektivt. Om människor åker på semester och hyr ut sin lägenhet, och byter lägenhet med varandra, det tycker jag är väldigt positivt.

– Men, fortsätter Peter Eriksson, det finns en annan sida också, och det är som det har blivit i flera fall. Att det används systematiskt och nästan blir hotellverksamhet i attraktiva bostadsområden, då är det inte lika positivt.

Någon lagstiftning, likt de som har införts i exempelvis Spanien och Tyskland, tror Peter Eriksson dock inte är nödvändigt. Utan han hoppas att marknadens parter, det vill säga hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och deras motparter, på egen hand kan göra upp vad som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".