Leif Stenholm
Läraren Leif Stenholm lämnar yrket efter 41 år. Foto: TT / Victor Pandurescu / Sveriges Radio
Svedala

Lämnar läraryrket efter 41 år

"Det har blivit ohållbart att stanna kvar"
4:02 min

Läraren Leif Stenholm har ett långt yrkesliv i Bara bakom sig. Men nu har han sagt upp sig i protest mot orättvis lönesättning. Man måste väl inte byta jobb för att få en rimlig lön, säger han.

Förra höstens lönelyft gav några lärarna i Svedala kommun en löneökning på 2500 kronor i månaden. Den erfarne läraren Leif Stenholm var inte en av dem.

Efter 41 år som lärare på en skola i Bara säger han upp sig i protest. Bakgrunden är den orättvisa lönesättning som han menar drabbar lärare som stannar kvar på en och samma skola - istället för att ge sig ut på den heta arbetsmarknaden.

- Är man en trotjänare och har varit länge på ett ställe så sitter man tillslut med Svarte Petter, säger han.

Leif Stenholm har bara några år kvar till pensionen. Hans beslut att lämna yrket har mött starka reaktioner. Flera av hans elever tycker det är tråkigt att mista honom som lärare.

Jag har fått ryggdunkningar och lyckönskningar. Det är många som tycker det är tråkigt att jag lämnar mitt kära Bara.

Mot bakgrund av den akuta lärarbristen hoppas Leif Stenholm att hans historia - som Sydsvenskan var först att berätta om - "sätter igång en snöboll" och att problemet med de äldre lärarnas låga löner hamnar högre upp på dagordningen. Enligt honom handlar det om att beslutsfattarna måste inse värdet av att lärare stannar länge på en och samma arbetsplats. Trygghet i lärande är A och O för att eleverna ska uppnå goda resultat.

- De styrande pratar alltid om vikten av resultat. Det vi äldre lärare kan ge eleverna är trygghet. Trygga elever utvecklas och det leder i sin tur till bättre resultat.

Om Svedala kommun lyssnat på facket som flera gånger yrkade på att pengarna från lönelyftet skulle delas ut jämnt mellan samtliga lärare, hade Leif Stenholm fortsatt som lärare i Bara,  säger han. Han är kritisk mot att man i dag uppmuntras byta arbetsplats ofta för att driva upp sin lön.

- Det ska väl inte behöva vara så att man måste byta jobb hela tiden för att få en rimlig lön, säger han.

 

 

Lärarlönelyftet

Lärarlönelyftet är ett statsbidrag som gör det möjligt för kommuner att ge särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger en extra löneökning. Det är skolhuvudmannen - alltså kommunen- som bestämmer vilka som ska få löneökningen.

Källa: Skolverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".