Tjej pratar i telefon på en bänk.
Tjejen på bilden har inget med artikels innehåll att göra. Foto: Jessica Gow/TT

Fler unga ringer Bris under sommarlovet

Kurator Emilia Eriksson om vad man kan göra som vuxen
2:22 min

När Bris, Barnens rätt i samhället, sammanfattar sin sommar konstaterar de att samtalen fortsätter att öka under sommarmånaderna. Nu larmar organisationen om en ökad psykisk ohälsa bland ungdomar.

– Ens problem tar inte paus över sommaren. Tyvärr. Så det de pratar om är skolan, ensamhet... och speciellt för sommaren är att vissa tar upp bristande rutiner, säger Emilia Eriksson, kurator på Bris.

Det kan vara lätt att tro att barn som har det tufft i skolan mår bättre på sommarlovet när de slipper gå dit. Men problemen i skolan kan ersättas av rastlöshet, uttråkning och ångest över att skolan snart drar igång igen.

– Många barn hör av sig till oss att berättar att de har det jobbigt i skolan, och då säger alla att det blir skönt med sommarlov. Men i stället tänker de bara på att skolan börjar snart igen, och det skapar en massa ångest, säger Emilia Eriksson.

Även de barn som far illa hemma är utsatta under sommarlovet, när det är semestertider för de vanliga vuxenkontakterna och hjälpinsatserna.

Nu varnar Bris för att den psykiska ohälsan har ökat bland unga och att det behövs fler resurser.

– Vi vill ju se att barn blir uppfångade i sin närhet i större utsträckning än de blir idag. Att alla barn som far illa i skolan eller på andra sätt får hjälp av vuxna, säger Emilia Eriksson.

I klippet ovan kan du höra vad du kan göra om du misstänker att en ung person i din närhet mår psykiskt dåligt.

Det här är Bris

Bris är en organisation som arbetar för barns rättigheter genom att ge stöd och belysa frågor som berör barn i samhället.

Du som är under arton år kan ringa till Bris och prata med en kurator om du känner att du behöver prata med någon. 

Numret är 116 11 och linjen är öppen alla dagar mellan 14-21. 

Samtalet kostar inget och du kan vara anonym om du vill.

Du kan även chatta mellan klockan 14-21 alla dagar, eller skicka ett mail.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".