Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kravet på Kinberg Batras avgång

Skånska moderater både för och emot

Publicerat onsdag 23 augusti 2017 kl 15.12
Pia Almström och Lars-Ingvar Ljungman om frågan om avgång
(4:06 min)
Pia Almström och Lars-Ingvar Ljungman (båda M).
Pia Almström och Lars-Ingvar Ljungman (båda M).

Bland de skånska moderaterna vill Pia Almström, ordförande i kommunalstyrelsen i Kävlinge, att Anna Kinberg Batra avgår – medan Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman vill att hon sitter kvar.

För andra året i rad kräver högt uppsatta moderater partiledaren Anna Kinberg Batras avgång. I de skånska leden finns det opinion både för och emot. En som vill se Kinberg Batra avgå är Pia Almström, moderat politiker i Kävlinge.

– Vi fick ju förhoppningar i våras om att det skulle ske förändringar, men man har inte levt upp till det helt enkelt, säger Pia Almström. 

Vad har ni för förväntningar på Anna Kinberg Batra?

– Tydligare politik, att visa väljarna var de moderata ståndpunkterna finns, helt enkelt, säger Pia Almström.

Almström menar att Anna Kinberg Batra har varit alltför sökande efter bra politik, och gjort omsvängningar som skapat förvirring hos väljarna.

– Man har omvärderat en hel del frågor. Man har omvärderat flyktingpolitiken bland annat, och det skulle man kanske ha tagit tag i bra mycket tidigare. 

Är det en bra idé att er partiledare avgår ett år innan valet?

– Det tycker jag egentligen inte. Jag har funderat väldigt länge, men jag tror att får vi ingen förändring kommer vi att gå mot ett katastrofalt valresultat.

Almström anser inte heller att Anna Kinberg Batra har varit tillräckligt tydlig när hon har framträtt i medier.

– Man känner inte att hon har nått fram med sitt budskap.

Vad säger du till alla de väljare som tycker att Kinberg Batra gör ett bra jobb?

– Det ser man ju på opinionssiffrorna att så är inte fallet, säger Pia Almström. 

En tung moderat som däremot bedömer att Kinberg Batra har stöd av Skånes moderater är Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för moderaterna i Skåne.

– Jag kan inte redogöra för hur alla moderater i Skåne ser på det, men jag gör fortfarande bedömningen att moderaterna i Skåne står bakom Anna Kinberg Batra som partiledare, säger han.

Och du själv?

– Ja, jag är en del av den majoriteten. Jag tycker kanske till och med att det är lite naivt att tro att allting skulle lösa sig bara för att man bytte partiledare. Det är ju dessutom så att de som kräver hennes avgång har, såvitt jag vet, inte presenterat något alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".