Göran Landvall, kommissarie och landets nationella sakkunniga rörande bostadsinbrott. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Göran Landvall, kommissarie och landets nationella sakkunniga rörande bostadsinbrott. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Sverige

Nya åtgärder ska halvera antalet inbrott

Expert: Vill kopiera norsk modell
4:52 min

Inom kort väntas polisens Nationella operativa avdelning, NOA, vidta ett tiotal åtgärder med mål att spetsa polisens nationella arbete mot inbrott och på sikt halvera antalet fall.

Hälften av alla bostadsinbrott i landet begås av utländska, främst östeuropeiska ligor. Det hävdar experter vid NOA som studerat tillvägagångssätt och individers rörelsemönster.

Göran Landvall, kommissarie och landets nationella sakkunniga rörande bostadsinbrott, menar att det varje vecka kommer runt 50 individer till Sverige, med enda syfte att begå inbrott. En trend som, enligt honom, riskerar att eskalera om polisen inte vidtar kraftfulla åtgärder.

Men sådana åtgärder är på väg.

I september läggs ett förslag till åtgärdsprogram fram till Nationella operativa ledningsgruppen. En lista med ett tiotal konkreta punkter som Göran Landvall påstår kommer ha effekt på brottstypen om de anammas av svensk polis.

– Vi har haft samarbete med svensk forskning, och framförallt kriminologiska forskningen som tagit fram studien som visat att det här är evidensbaserade arbetsmetoder som verkligen ger resultat. Så vi har inte skjutit från höften utan vi har forskningen med oss i de här frågorna, säger han.

Han lyfter fram Norge som en förebild. Där lyckades man, enligt en modell som svensk polis nu försöker kopiera, halvera antalet bostadsinbrott genom förändrade arbetsmetoder på bara några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".