Bygget av nya idrottsområdet på Söder i Kristianstad.
1 av 2
Byggbolag i länet ställer sig bakom ett gemensamt krav på satsningar på Skånebanan mellan Kristianstad och Helsingborg. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Anders Fredriksson är chef för Sveriges Byggindustrier i Kristianstad.
2 av 2
Anders Fredriksson är chef för Sveriges Byggindustrier i Kristianstad. Foto: Rosie Alm/Sveriges Byggindustrier
Skåne

Byggbranschen kräver tågsatsning

Byggbasen Anders Fredriksson: Då kommer också bostadsbyggandet
0:36 min

Byggbolag i länet kräver en satsning på Skånebanan mellan Kristianstad och Helsingborg.

När statens pengar till vägar och järnvägar ska fördelas vill skånska byggbolag se en satsning på tågtrafik. De kräver en utbyggnad av spåren på Skånebanan mellan Kristianstad och Helsingborg.

Det är problem för pendlarna.

De menar att kortare pendlingstider på sträckan skulle ge fart åt tillväxten, bostadsbyggandet och arbetsmarknaden i norra och östra Skåne. Byggbolag i länet står bakom ett gemensamt upprop till Trafikverket och regeringen.

"Är överbelastad"

– Vad som de flesta är överens om är att Skånebanan är överbelastad idag. Det kanske är Sveriges mest trafikerade enkelspåriga järnväg, vilket gör att det blir problem för pendlarna. Man skulle kunna utnyttja hela Skåne som boendeort och arbetsmarknad om man kan lita på pendlingen och ha täta avgångar. Då blir det andra möjligheter för bostadsbyggande. För om en ort har bra infrastruktur, då kommer också bostadsbyggandet, säger Anders Fredriksson, som är chef på Sveriges Byggindustrier i Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".