Ida Räihä, Frida Svensson och Jan Herngren arbetar på Fröknegårdskolan som avvecklat förberedelseklasser till den här terminen.
1 av 5
Ida Räihä, Frida Svensson och Jan Herngren arbetar på Fröknegårdskolan som avvecklar förberedelseklasserna. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Frida Svensson är specialpedagog.
2 av 5
Frida Svensson är specialpedagog. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Ida Räihä är förstelärare i svenska som andraspråk.
3 av 5
Ida Räihä är förstelärare i svenska som andraspråk. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Jan Herngren är rektor.
4 av 5
Jan Herngren är rektor. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
En stor skolbyggnad
5 av 5
Fröknegårdskolan har 520 elever i årskurserna sex till nio. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Kristianstad

De slopar förberedelseklass

Läraren Ida Räihä: Jag tror att fler kommer att haka på
3:50 min

Fröknegårdskolan slopar förberedelseklasserna i årskurserna sex till nio för nyanlända elever, som i stället börjar direkt i sina ordinarie klasser.

Från och med den här terminen följer Fröknegårdskolan i Kristianstad exemplet från Ronnaskolan i Södertälje och skippar förberedelseklasserna. Nyanlända elever börjar istället direkt i sina ordinarie klasser.

– Jag har jobbat som rektor länge i liknande områden med många elever som har ett annat modersmål än svenska. Jag har funderat väldigt mycket på hur man ska lyckas bättre med att integrera och inkludera den här nya elevgruppen, säger Jan Herngren, som är rektor.

Frida Svensson är specialpedagog.

– Ofta är de nyanlända eleverna väldigt ambitiösa. Det kan uppleva att man håller tillbaka dem när man inte låter dem gå ut i klass. Det är min erfarenhet att de vill ut i klass för att få betyg, säger hon. 

Ida Räihä är förstelärare på Fröknegårdskolan i svenska som andraspråk.

– Här i område norra som Fröknegårdskolan tillhör har de andra förberedelseverksamheterna på låg- och mellanstadieskolorna hurrat för detta för att det är spännande och inspirerande. Så jag tror att fler kommer att haka på, säger Ida Räihä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".