Pensionär vid dator
1 av 3
Antalet skuldsatta pensionärer har ökat med över 30 procent på sju år. Foto: Martina Holmberg / TT
Jonas Bondesson vid dator
2 av 3
Jonas Bondesson är budget- och skuldrådgivare på Malmö stad. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
Manne Adolfsson, PRO Oxie
3 av 3
Manne Adolfsson, ordörande för PRO Oxie, möter ofta pensionärer med ekonomiska problem. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
Malmö

Allt fler pensionärer brottas med skulder

"Man drar sig väldigt för att söka hjälp"
3:58 min

Över 30 procent fler pensionärer har skulder hos Kronofogden än för sju år sedan. På Malmö stads skuldrådgivning dyker de upp allt oftare.

I sitt jobb som skuldrådgivare på kommunen träffar Jonas Bondesson människor från alla samhällsklasser och stadsdelar. Men det är en grupp som blir fler och får allt allvarligare skuldproblem: pensionärerna. Från att tidigare ha varit en grupp skuldrådgivarna nästan aldrig hade kontakt med är det i dag inte ovanligt att pensionärer kommer in med dyra kreditskulder.

– Svårighetsgraden i deras skuldsättning ökar. Risken är att de tar ytterligare krediter för att betala på de gamla krediterna, då börjar man komma in i det som kallas skuldfällan, säger Jonas Bondesson. 

Många som kommer till oss har blivit överraskade av hur dålig pensionen är

Enligt Kronofogden finns idag drygt 40 000 personer över 65 år med skulder. En siffra som för bara sju år sedan var 30 000. 

– Antalet pensionärer med skulder hos Kronofogden är fler nu än för ett par år sedan. Nu börjar 50-talisterna gå i pension, där högre belånade. I ett längre perspektiv måste man uppmärksamma riskerna, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. 

En faktor bakom ökningen är att det helt enkelt finns fler pensionärer i Sverige idag. Men enligt Johan Krantz är också andelen skuldsatta pensionärer större idag än för ett par år sedan.

”Den som är satt i skuld är aldrig fri” lyder ett gammalt talesätt som blivit en symbol för den äldre generationens skeptiska inställning till lån och skulder. Men så ser det inte ut längre, menar Jonas Bondesson på skuldrådgivningen i Malmö.

– Nej, inte på samma vis. Efter 90-talskraschen har kreditmarknaden vuxit. De som började ta lån för 20 år sedan var 45 då och är 65 idag, de går i pension med krediter med sig, säger han. 

Att ha skulder och dålig privatekonomi i pensionsålder är dessutom skambelagt. 

– Skammen runt att vara skuldsatt är stor i alla grupper, men i denna gruppen är den nästan störst. Min upplevelse är att man drar sig väldigt för att söka hjälp, säger Jonas Bondesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".