Geeta Karlsson är en av dem som talar vid läger i Backåkra för unga anhöriga till alzheimersjuka. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio.
Geeta Karlsson. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio.
Ystad

Läger ger unga anhöriga till Alzheimersjuka stöd

"Här för att berätta om min resa med min mamma"
3:23 min

Att vara anhörig till en alzheimersjuk är inte lätt. Tidvis minns kanske föräldern inte ens sitt eget barn. Men ett läger kan ge stöd till unga anhöriga.

Därför är tolv unga anhöriga samlade på Backåkra vandrarhem utanför Ystad i helgen. Geeta Karlsson ska tala på lägret för att ingjuta mod och försöka hjälpa de andra som är med. Geeta minns själv sitt första läger 2011:

– Det gav trygghet att höra någon annan berätta. Att det var ok att tycka elaka saker, att det var jobbigt att ha en förälder som inte kunde klara sig. Att det var ok att inte orka ibland.

Varje år insjuknar 15 000 person i sjukdomen, och idag finns ungefär 100 000 alzheimersjuka i Sverige. Alzheimers sjukdom påverkar hjärnans förmåga att minnas, att tänka klart och kan även ta ifrån den sjuka sin förmåga att tala och ha ett språk.

Geetas mamma som själv var läkare fick sin diagnos 2006. Sedan fick Geetas syster dra ett tungt lass, utan hjälp från sitt syskon.

– Jag förnekade det själv först, berättar Geeta Karlsson.

Sedan dess har hon kommit långt.

– Jag är här för att berätta om min resa med min mamma. Om det kan hjälpa någon annan så är det guld värt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".