Minneslund
1 av 5
Den anonyma minneslunden på Ivetofta kyrka är ett alternativ för de som inte vill ha en personlig gravsten med namn. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Man framför en askgravlund
2 av 5
Jörgen Andersson berättar att man på Ivetofta kyrka har mer plats för att utvidga askgravlunden om det så småningom behövs. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Askgravlund
3 av 5
Askgravlunden har namn på den avlidne och blygsam smyckning men all skötsel tas hand om av kyrkans personal. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kvinna tittar in i kameran
4 av 5
Nicola Johansson upplever att det är dubbelt så många kistbegravningar nu som för sju år sedan inom Kristianstads pastorat. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
En gravplats för kremerade på Östra begravningsplatsen i Kristianstad
5 av 5
Det är många som väljer att kremeras. Här är urngravplatsen kallad Skogen på Östra begravningsplatsen i Kristianstad. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Skåne

Askgravar och minneslundar är vanliga i Skåne

Kyrkogårdsmästaren: Det höga kistantalet är av andra trosinriktningar
2:30 min

I Skåne minskar generellt sett de traditionella kistbegravningarna och istället är askgravar och minneslundar populära begravningsformer.

Kiviks församling berättar att det är sällan man har kistbegravningar i deras kyrkor längre, utan istället kremeras nästan alla avlidna.

– Det är en generationsfråga det här. Den nya generationen ser på ett annat sätt på det här med begravningar, man vill ha det lite enklare. Vi kan se att här i Ivetofta har det varit en trend att man går från kista till kremation, så att övervägande idag är kremationen helt klart, säger Jörgen Andersson, kamrer i Bromölla pastorat.

Som anhörig behöver man inte sköta askgravar och minneslundar själv utan kyrkans personal tar hand om skötseln. Jörgen Andersson tror att det, utöver generationsfaktorn, är en av anledningarna till att fler väljer den typen av begravningsform.

Det är en generationsfråga.

I Brösarp-Tranås församling märker man också av minskningen av traditionella gravstenar som då ersätts av kremationer och urnsättningar. I Brösarp-Tranås församling tror man också att synen på gravstenen som "statussymbol" har förändrats och att det inte är lika viktigt att ha en sten idag som förr.

Åhus församling berättar att andelen kistgravar sjönk under 1900-talet från 100% till 10% och där verkar det ligga kvar för Åhus del. 

För Kristianstads pastorat, där Kristianstads Heliga Trefaldighets församling och Norra Åsums församling ingår, har trenden på begravningsplatserna däremot vänt.

– De senaste åren har vi mer kistor än någonsin. Om man ska analysera det så tror jag att Kristianstads invånare ökar och många av dem har också en annan trosinriktning. Om man tittar på statistiken så utgörs det höga kistantalet är av andra trosinriktningar. Det är muslimer, mandéer, grekisk-ortodoxa, katoliker och så vidare, säger Nicola Johansson, kyrkogårdsmästare.

De vanligaste begravningsformerna i Skåne:

Kistbegravning: Det gamla traditionella sättet att begravas. Den avlidne begravs i en kista som sänks i graven direkt efter begravningen.

Urnsättning: Den avlidne kremeras och begravs i en urna. Vanligast är urnor för gravsättning direkt i jord. Dessa är ofta gjorda i förgängliga material, som upplöses efter en tid. Det är vanligt att anhöriga äger denna typ av grav och sköter den själva.

Minneslund: Ett helt anonymt gravskick för nedgrävning eller spridning av aska efter kremering. Anhöriga får inte kännedom om var askan nedsatts eller spridits eftersom gravsättning i minneslund alltid sker utan anhörigas närvaro.

Askgravlund: Ett mellanting mellan en anonym begravningsplats och en privat grav. Till skillnad från minneslunden är anhöriga välkomna att närvara vid gravsättning i askgravlunden som sker efter kremeringen. Platsen för nedsänkning markeras inte, men asklunden anger de begravdas namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".