Alex Esser
1 av 3
Alex Esser är en av två huvudarrangörer av festivalen. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio
Byggare sätter upp staket på festival
2 av 3
Oscar Bengtsson och Ronan Mannion sätter upp staket inför dagens festival. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio Malmo
Folkets Park
3 av 3
I Folkets Park kan malmöbor under helgen bland annat köpa varor tillverkat av lokala försäljare i dessa stånd. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio
Malmö

Byteshandel skapar festival

Arrangör: Det är ett spännande projekt som ingen gjort tidigare
2:33 min

Från idé till verklighet. Genom tjänster och gentjänster har mycket av helgens elektroniska musikfestival Backyard Sessions blivit till verklighet.

I Malmö klockan nio på morgonen är det stilla. Men mitt i hjärtat av Folkets Park i kryllar det av aktivitet, här ska det nämligen arrangeras en festival under två dagar.

Alex Esser är tillsammans med sin kollega Jerome Lanthemeu arrangörer för den elektroniska musikfestivalen Backyard Sessions. När vi ses, bara timmar innan dörrarna ska slås upp vid tolv, är Alex Esser mitt uppe i att sätta upp staket för entrén:

– Kärntruppen har jobbat med detta sedan i december med ansökningar till Malmö stad, musikverket och så vidare.  

Alex Esser tror att helgen kommer bjuda till en stor folkfest med elektronisk musik i centrum.

– Men som du ser är det fullt med aktiviteter här också. De blåser upp en hoppborg här och sätter upp glassmaskin för barnen. 

Bredvid oss under intervjun står Marcus Lindberg och filmar. Han har följt och dokumenterat teamet under sju månader och arbetar för ett produktionsbolag i Malmö. Enligt honom handlar festivalen mycket om byteshandel:

– Alex springer runt och pitchar förslag. Och festivalen har nog blivit mycket större än vad de tänkt från början. De letar sig fram varje dag och gör det på sitt sätt och med det menat är att de byter tjänster med företag och privatpersoner.

Du sa att detta nog aldrig hade varit möjligt i en annan svensk stad, vad menar du med det?

– Just att man kan byta tjänster istället för att lägga pengar. I Stockholm hade det varit ett produktionsbolag som gjort detta. Men här använder man sig av sina vänner och sina nätverk. Det går typ inte att bli rik på något i Malmö.

Varför gör du det här Alex?

– För att det är kul, för att jag älskar det här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".