Svenksa kyrkan
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Papperslösa fördes bort under kyrkaktivitet

Kyrkoherden Håkan E Wilhelmsson: Tillfället var illa valt
3:19 min

Mitt under ett familjeläger för papperslösa i norra Skåne, anordnat av kyrkan, gjorde polisen ett tillslag. Fem av sex familjer blev bortförda. Kyrkan riktar nu kritik mot polisens agerande.

– Vi vet att polisen har den här uppgiften, men tillfället var illa valt, säger Håkan E Wilhelmsson, tillförordnad kyrkoherde i Malmö till P4 Malmöhus.

– Polisen använder kyrkans goda rykte som ett slags lockbete för att ta fast de här människorna, något som de kunnat göra närsomhelst under dagtid. Det här leder till att kyrkans möjligheter att göra den här insatsen för sådana här människor sjunker drastiskt. De tror ju inte att vi är en trygg miljö längre, säger Håkan E Wilhelmsson.

Det var under fredagen som Svenska kyrkan i Malmö anordnade ett familjeläger för papperslösa människor och människor på flykt i norra Skåne. Håkan E Wilhelmsson berättar att deltagarna höll på att laga middag när civilklädda poliser knackade på dörren. 

– De höll på att etablera sig och laga middag och då knackar gränspolisen på dörren och berättar att de är där. Under tiden har några andra poliser gått in på baksidan och plötsligt fanns ett 30-tal poliser runt familjerna, säger Wilhelmsson.

I Sverige har det sedan urminnes tider rått kyrkofrid, även om det inte är lagstadgat. Det betyder att myndigheter inte ska ingripa i en kyrkomiljö.

Polisen i Malmö bekräftar att händelsen har inträffat, men vill inte lämna några ytterligare kommentarer förrän på måndag.

– Jag kan inte det specifika fallet och har svårt att uttala mig om det. Men vi har i vårt uppdrag att utföra sådana här kontroller på platser där vi fått information om att personer vistas illegalt. Det är en svår arbetsuppgift och jag förstår att vi ibland får kritik. Det är inga konstigheter, men det är samtidigt viktigt att vi sköter vårt arbete. Vi kommer diskutera detta vidare på måndag, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman på polisen till TT.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".