Effektiva mot illegala fester
Tillslaget mot lägret gjordes under fredag kvällen, där fem familjer omhändertogs av polisen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Skåne

Polisen: "Finns inga fredade zoner"

Polisen: Det handlar om religiösa samfund ska innebära en frizon från rättsstaten
0:40 min

Polisen uppger att idén om kyrkan som en frizon från rättsstaten diskuteras inom polisen och med religiösa samfund. Ämnet blev aktuellt efter att polisen omhändertagit fem familjer under ett läger för papperslösa som Svenska kyrkan arrangerat i fredags.

Det var under fredagen som Svenska kyrkan i Malmö anordnade ett familjeläger för papperslösa människor och människor på flykt i norra Skåne. Tillförordnade kyrkoherde vid Svenska kyrkan i Malmö Håkan E Wilhelmsson berättar att deltagarna höll på att laga middag när civilklädda poliser knackade på dörren. 

– Vi vet att polisen har den här uppgiften, men tillfället var illa valt, säger Håkan E Wilhelmsson, till P4 Malmöhus.

Enligt polisens presstalesperson, Calle Persson, görs tillslag på detta sätt enligt en viss procedur:

– Det är ofta baserat på information som har kommit oss tillhanda om vart personen med avisningsbeslut befinner sig helt enkelt.

På frågan om hur polisen såg på att tillslaget gjordes i samband med att familjerna befann sig på en aktivitet med Svenska kyrkan, säger Calle Persson att frågan är en pågående diskussion inom polisen och med religiösa samfund:

Det är en intressant diskussion mellan Sverige som rättsstat kontra religiösa samlingar om det ska innebära en frizon från rättsstaten. Det är en diskussion som vi för pågående inom vårt egna skrå men också med religiösa samfund.

Svenska kyrkan i Malmö har efter händelsen riktat kritik mot polisens agerande. Håkan E Wilhelmsson anser att polisen använder kyrkans goda rykte som ett slags lockbete. 

– Det här leder till att kyrkans möjligheter att göra den här insatsen för sådana här människor sjunker drastiskt. De tror ju inte att vi är en trygg miljö längre. 

Polisen i Malmö berättade för P4 Malmhus i går att mer information och kommentarer om händelsen kommer att göras på måndag. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".