Inspektionen vård och omsorg.
Inspektionen vård och omsorg. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Malmö

Politiker svarade inte när socialjouren ringde

När socialjouren i Malmö skulle omhänderta två barn behövde man omedelbart beslut från politiker – men ingen gick att få tag på.

För att direkt kunna ta hand om barnen krävdes kontakt med och beslut från politiska ledamöter. Men under natten det gällde så fick man helt enkelt inte tag på någon – vilket nu har lett till att socialjouren gjort en lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Jouren ringde flera olika politiker men ingen svarade eller ringde tillbaka under natten. Enligt anmälan så fanns det en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande.

När socialjouren i Malmö behövde komma i kontakt med politiska ledamöter en natt gällande beslut om omedelbara omhändertaganden av två barn så gick det inte att få tag på någon av politikerna.

Vad är lex Sarah?

Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i lagen som reglerar anställdas (med flera) skyldighet att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden.

I lex Sarah ingår också en skyldighet för den som bedriver verksamheten att efter att ha tagit emot en rapport utreda, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande.

Vidare ingår en skyldighet för den som bedriver verksamheten att om ett rapporterat missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande är allvarligt snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Skyldigheterna gäller i både kommunal och yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet samt vid Statens institutionsstyrelse.

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".