Hivtest utförs.
1 av 2
Att behandla förebyggande med Truvada är komplicerat och finansieringen är inte klar. Foto: TT
Folkhälsomyndighetens skylt
2 av 2
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Skåne

Bromsmedicinen som ska förebygga hiv

Per Hagstam: Det måste ske under ordnade former
0:28 min

Den svenska vården kan få ännu ett verktyg i kampen mot spridningen av hiv – Folkhälsomyndigheten vill nu använda bromsmedicinen Truvada i förebyggande syfte.

Förslaget går ut på att läkaren tillsammans med patienten avgör om det finns en förhöjd risk för att infekteras med hiv och därefter sätter in behandling med Truvada. Behandlingen har visat goda resultat i ett antal studier och kan i bästa fall minska smittorisken med 80 procent.

Det här har lett till att WHO, liksom det amerikanska och det europeiska smittskyddsinstitutet, rekommenderar förebyggande behandling med Truvada – och både Norge och Frankrike har infört metoden.

Trots all information om säkert sex, som kondomanvändning, så är det personer som nysmittas varje år.

Men det är en komplicerad behandling, som kräver noggrann uppföljning, kontinuerliga tester och som innebär risk för ett antal biverkningar.

– Införandet måste ske under ganska ordnade former. Det vill säga att man måste ha kontinuerliga kontroller, det är väldigt viktigt att testas för könssjukdomar regelbundet, och så måste man kolla eventuella biverkningar, säger Per Hagstam, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Bland biverkningarna finns bland annat nedsatt njurfunktion, som kan väldigt svåra följder för patienten. Det finns också frågetecken kring hur behandlingen kan finansieras.

Finansieringen måste lösas

Truvada omfattas av läkemedelsförmånen och täcks alltså av patientens högkostnadsskydd. Den största kostnaden hamnar därför på landstingen själva.

– Det här måste lösas, hur det ska finansieras, eftersom det primärt inte är behandling av sjukdomen utan en förebyggande behandling, säger Per Hagstam.

Att det finns ett behov av ytterligare preventionsmetoder, det tycker Per Hagstam är tydligt. I den tänkbara målgruppen finns framför allt män som har sex med män som också har många nya sexuella kontakter, som reser till länder där hivpreventionen fungerar sämre, och som använder droger i samband med sex.

Här är risken för att infekteras helt enkelt högre och det är här de befintliga åtgärderna inte räcker till.

– Trots all information om säkert sex, som kondomanvändning, så är det personer som nysmittas varje år. Där kan det här vara en viktig preventionsmetod.

Förra året rapporterades 430 nya fall av hivinfektion i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".