Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vellinge

Vellinge ett steg närmare tiggeriförbud

"Kommunerna vill ha en tydligare reglering"
1:53 min
Carina Wutzler (M), ordförande för kommunstyrelsen i Vellinge. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Carina Wutzler (M), ordförande för kommunstyrelsen i Vellinge. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio

Förbudet kommer gälla på fem platser och kommer fastställas slutgiltigt av kommunfullmäktige i september. Förbudet ska gälla från och med nästa år om länsstyrelsen godkänner det.

Moderaten Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Vellinge, tror att det här beslutet kommer att bli betydelsefullt.

– Fler kommer att följa efter och jag tror att man kommer att trycka på, på riksplanet, att kommunerna vill ha en tydligare reglering och markering kring tiggerifrågan, säger hon.

– Det är otydligt i dag. Jag tycker inte att man har tagit tag i den frågan på sättet man borde. Det var mycket omdiskuterat för några år sedan. Man har tillsatt utredningar, men från tid till annan lyfts det här igen och nu känns det som att vi har låtit det bli en del av vardagen. Så tycker inte jag att vi ska ha det i Sverige.

2011 försökte Sala kommun förbjuda tiggeri men det beslutet upphävdes av länsstyrelsen i Västmanland. Carina Wutzler hoppas att Vellinge ska lyckas bättre, bland annat därför att man utformat förbudet annorlunda.

– Jag ser att vi har rätt stora chanser att få igenom det här. Sala införde ett generellt tiggeri förbud, medan vi har kopplat det till olika platser där vi har sett att det här är ett problem, säger hon.

Var kommer det att vara förbjudet?

– I de centrala delarna där kommunen har rådighet över marken. Det är viktigt att säga att vi inte kan införa förbud över privat mark. Det blir Vellinge centrum, delar i Höllviken centrum, Skanör centrum och i Skanörs hamn.

Carina Wutzler säger att andra kommuner nu väntar med spänning på om Vellinge lyckas införa sitt tiggeriförbud eller ej.

– Flera har hört av sig och vill veta mer om hur vi har tänkt och hur vi ska formulera oss, så jag tror absolut att fler kommer att följa efter, säger hon.

Hur stor är enigheten i Vellinge kommun att det här är rätt väg att gå?

– Jag känner att där är en majoritet som tycker att det är positivt. Sedan finns det också de som tycker att det är synd om de här människorna: det gör jag också, det är viktigt att säga. Det är en kluven fråga. Man säger att man skulle förbjuda fattigdom, men det är inte det det handlar om. Jag menar snarare att tiggeri inte löser fattigdom och det här uppmärksammar ett problem man behöver gå till botten med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".