Murtada Yousef
Murtada Yousef från Malmö vill hjälpa ungdomar hoppa av kriminalitet. Foto: Ebba Granath/SR
Malmö

Han kämpade sig ur våldsspiralen

"Ett lidande för hela samhället"
5:17 min

Efter många år som kriminell med hot och misshandel, är Murtada Yousef övertygad om att förebyggande arbete bör inledas tidigt i barnens liv. Tillsammans med Sigrun Sigurdsson, verksamhetschef på Fryshuset i Malmö, hoppas han få politikerna att lyssna.

Att tänka på barnen som föds idag är det viktigaste, och långsiktiga lösningar tio tjugo år framåt i tiden, tycker Murtada Yousef. Satsa i god tid, redan i skolan, och sedan vägleda ungdomar utifrån den jobbiga situationen. Politikerna, upplever han, står tio kilometer bort och tittar på problemen genom kikare. Han sov i källare och trapphus när han var tolv år. Skolan borde larmat socialen, tänker Murtada idag, när han ser tillbaka på uppväxten. 
Erfarenheten att försöka hoppa av som kriminell är lång för Murtada, det tog tid med många bakslag.

– Ungdomar lyssnar på de som är före detta kriminella, och jag känner att de lyssnar på mig, säger Murtada Mustafa. 

Dagligen möter Sigrun Sigurdsson, verksamhetschef på Fryshuset i Malmö, kriminella som vill hoppa av och förändra sitt liv.

– Vi måste jobba med självbilden, så att den som vill kan trilla in i "Svensson-livet", om man får säga så.

Under onsdagen kommer justitie- och inrikesministern Morgan Johansson till Malmö. Han träffar polis och kommunpolitiker för prata om gängkriminalitet, och vad man kan göra för att motverka våldet. Hör mer om det i P4 Malmöhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".