Morgan Johansson på besök i Malmö för att berätta om den nya polisutbildningen.
Morgan Johansson på besök i Malmö för att berätta om den nya polisutbildningen. Foto: Jimmie Larsson/SR Malmö
Malmö

Många oklarheter kring Malmös polisutbildning

I dag blev det till sist helt klart att Malmö får en polisutbildning från och med våren 2019. Men det saknas lokaler, trots att de första ansökningarna landar om ett år.

Både inrikesminister Morgan Johansson (S) och kommunstyrelsens ordförande Kartin Stjernfeldt Jammeh (S) var märkbart glada över att kunna presentera den nya utbildningen.

– Malmöpolisen har haft svårt att rekrytera, och det är få Malmöbor och folk från regionen som söker. Jag ser att det finns en vinst att göra här, att vi kan locka grupper som av olika anledningar inte sökt till utbildningen på andra orter, säger Stjernfeldt Jammeh.

Men mer än att det blir en utbildning i Malmö är inte klart. På drygt ett och ett halvt år ska man hitta personal och, framför allt, en lokal för de kommande polisaspiranterna. 

Det är fler än någonsin som söker men det är inte alla som är behöriga.

Det är också höljt i dunkel hur många som ska antas till utbildningens första termin.

– Det är för tidigt att säga, säger Stjernfeldt Jammeh.

På så kort varsel finns det knappast tid att bygga någonting nytt och om det finns någon befintlig lokal som kan bli aktuell så var det inget som avslöjades i dag.

De hastiga planerna ska ses mot bakgrund av att regeringen satt som mål att rekrytera 10 000 personer till polisen under de kommande sju åren – och att polisutbildningarna inför hösten bara fyllt 693 av 800 tillgängliga platser. Förhoppningen från kommunstyret och regeringen är att fler skåningar ska lockas till yrket när utbildningen kommer närmare.

– Totalt sett ska vi ligga på höga utbildningstal. Det är fler än någonsin som söker men det är inte alla som är behöriga och det är inte alla som klarar testen. Genom att lägga utbildningar på fler platser får vi också fler som kan tänka sig att söka, säger Morgan Johansson.

Parallellt med den nya utbildningen får polisen också två miljarder mer i sin budget till nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".