Karin Lyberg önskar att de hade rivit den gamla kontorsbyggnaden och istället bevarat andra delar av fabriken där arbetarna slet i så många år. Foto: Anna Landelius
Karin Lyberg önskar att de hade rivit den gamla kontorsbyggnaden och istället bevarat andra delar av fabriken där arbetarna slet i så många år. Foto: Anna Landelius
Lomma

2 000 blev sjuka på eternitfabriken

Robert Nilsson, Byggnads: Asbestos har inkubationstid upp till 20 år
4:02 min

För 40 år sedan stängdes portarna till eternitfabriken i Lomma för gott. Industrifacket uppskattar att 2 000 arbetare insjuknat efter sitt arbete med asbest. Många dog också av lungcancer. I dag är fabriken riven och på dess mark byggs nu fina lägenheter och villor.

– När man kom här vid bron och fabriken stängde kom de cyklande. De vällde ut, över bron och upp i byn och sedan skingrades de på alla håll. Den bilden såg man varje dag när fabriken stängde vid halv fem. Då var far hemma fem minuter senare, säger Karin Lyberg.

1906 startade Skandinaviska eternit AB sin verksamhet nere vid hamnen i Lomma. Under många år var fabriken den största arbetsgivaren i området och förblev under hela sin verksamhetstid Sveriges största producent av eternit.

Tittar vi ut i världen så pågår det ju fortfarande.

Karins pappa, Helge Lyberg, vigde nästan hela sitt arbetsliv till Eterniten, som fabriken kallades i folkmun. Samma år som den stängde dog han efter att, flera år tidigare, diagnostiserats med asbestos, en lungsjukdom man får efter att ha andats in asbest och som med tiden bland annat leder till allvarliga andningssvårigheter.

– Det började med att han hostade så förfärligt och blev tröttare och tröttare. Sedan gick det bara utför. Han fick inte luft och så tappade han talet. De sista två åren var förfärliga. Sedan dog han då 1977.

Det byggs på flera ställen i Lomma och i den gamla hamnen, där det mest skeppades iväg tegel och eternitplattor förr, finns nu flera restauranger. och nya lägenheter ligger på rad med utsikt över bukten. Vi är på väg till den enda byggnaden som är kvar från Eternitfabriken; kontoret, där cheferna och administrationen satt. Idag är det omvandlat till ett hälsans hus, med bland annat mödravård och arbetsterapeuter.

2 000 personer insjuknade

Den gamla gula tegelbyggnaden, ser lite ut som en udda fågel, bland de nybyggda husen och precis utanför finns två stora stenhjul från fabriken, med vars hjälp man slog sönder asbesten.

– Och där stod de och hällde säckar i den stora trumman och det var ingen som tänkte på att när man ryste säckarna så kom det massor av damm. Och det var ju förfärligt att folk dog. De slet år ut och år in. Somliga klarade sig och somliga gjorde inte det. Sedan att man förnekade det trots att man visste om det, det var det jäkligaste, säger Karin Lyberg.

Enligt industrifacket var det ungefär 2 000 arbetare som insjuknade efter att ha arbetat med asbesten i fabriken. Men idag är det ingenting man pratar om i Lomma, enligt Karin Lyberg.

Lommabon Helene Leselkä tycker det är viktigt att man minns vad som hände här.

– Jag kommer ju ihåg gamla människor som gick runt här med syrgasmask för att de hade fördärvat sina lungor. Det känns som att det glömts bort. Nu är där fina hus, jag bor själv där. Det är ju en del av historien som man ska lära sig men kanske lärs det inte tillräckligt.

När kommunens största arbetsplats lades ner, för 40 år sen, var det en katastrof för Lomma. Karin Lyberg, som var politiskt engagerad i tio år som socialdemokratiskt oppositionsråd, är idag glad att man rev fabriken och byggde nytt. Men hon är tveksam till om det som hände hennes far och de andra arbetarna i fabriken har gjort någon skillnad.

– Tittar vi ut i världen så pågår det ju fortfarande. Man tillverkar ju eternit fortfarande i vissa länder. Det tycker jag är skamligt! Att inte någon säger stopp. Alltså, ingen ingen ska dö på sina jobb.

Mer om 40 år med P4 Malmöhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".