Dietmar Schmidt i Ystad lagade mannagrynsgröt till Elvis i Tyskland. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Dietmar Schmidt. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
40 år sedan Elvis död

Dietmar ordnade gröten till Elvis

Dietmar berättar: Gammalt bröd blev räddningen
6:43 min

Alla kan inte skryta med att de fått 5 D-mark i dricks av Elvis - musiklegenden som gick ur tiden för 40 år sedan. Men det kan Dietmar Schmidt i Ystad.

Som lyckades ordna mannagrynsgröt till Elvis när han var kockelev i Tyskland trots att mannagrynen var nästan helt slut.

Elvis gjorde lumpen i Tyskland på 1950-talet, bara ett par mil från där 15-årige Dietmar gick i lära. Och flera gånger i veckan kom han till restaurangen för att äta grillad kyckling och pommes frites.

– Den här eftermiddagen var jag alldeles ensam i köket, de andra hade paus i väntan på kvällens jobb. Då kom servitören in och sa att Elvis hade ont i magen och ville ha mannagrynsgröt. Och det lovade jag ordna, berättar Dietmar.

Fast när han tittade i lådan där mannagrynen borde ha legat blev han kallsvettig. Allt som fanns var en dryg matsked.

Så hur skulle han göra?

– Jag hittade lite gammalt bröd som skulle rivas till skorpmjöl och spädde ut med det, berättar Dietmar.

Och när servitören sedan gick ut med skålen med gröt gick jag ned i källaren för att gömma mig.

Där försökte Dietmar Schmidt sedan hålla sig undan - ända tills restaurangens spritkassörska ropade på honom och sa att Elvis ville träffa honom.

– Han stod och log och sträckte fram en hand med 5 mark som tack. Och det var mycket pengar på den tiden, jag hade bara 45 mark i månaden i lön.

Äventyret slutade gott för Dietmar. Men hans franske chef som var väldigt noga med allt hade svårt att förstå hur det hela gått till. Mannagrynen var ju slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".