Vykortsställ och flanörer på Köpenhamns kända gågata Strøget.
Ann-Louise hade bokat en resa till Köpenhamn. Foto: Helena Landstedt/TT
Danmark

Danska regeringen vill ha skattesänkningar på 23 miljarder

Alla regeringens nya förslag
3:21 min

Skattesänkningar på 23 miljarder och slopat rot-avdrag – det var två förslag som den danska regeringen presenterat under sin så kallade supervecka.

På tre dagar har den borgerliga minoritetsregeringen stakat ut riktningen för sin politik i en serie utspel och i dag presenterades kronan på verket, statsbudgeten för nästa år. Under veckan är det den planerade skattesänkningen som väckt mest reaktioner.

– Det handlar om skattesänkningar med 23 miljarder danska kronor och det gör regeringen för att de vill hålla i högkonjunkturen som råder. Danmark drabbades ju hårdare av finanskrisen och det är egentligen bara de senaste som hjulen börjat snurra på allvar, säger David Rasmusson, Sveriges radios reporter på plats i Köpenhamn.

Bland de här 23 miljarderna finns bland annat jobbskatteavdrag, sänkt skatt på nya personbilar och avdrag för pensionsinbetalningar. Målet är, enligt regeringen, att gynna handels- och kontorsanställda men ett antal ekonomer liksom oppositionen hävdar att det bara är de rikaste som gynnas.

I övrigt vill man öka anslagen till omsorgen, biståndet samt polis och rättsväsende – och kungahuset. På sparlistan finns bland annat det statliga trafikbolaget DSB.

Man vill också slopa motsvarigheten till vårt rot-avdrag för att istället satsa mer på rut.

– Nu inleds intensiva förhandlingar. Minoritetsregeringen måste ha stöd av Dansk folkeparti och de har redan signalerat att de vill se ändringar i de förslag som lagts fram, säger David Rasmusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".