Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Robotar tar över - men skapar också jobb

Publicerat fredag 1 september 2017 kl 06.17
Kerstin Enflo, Lunds universitet: Framtidens jobb robotiseras
(2:44 min)
Kerstin Enflo är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet.
1 av 2
Kerstin Enflo är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
En orange robotarm med flerfärgade träpinnar
2 av 2
Robotar kan utföra olika arbetsuppgifter. Foto: Sveriges Radio.

När robotar tar över fler arbetsuppgifter är frågan hur det blir med jobben i framtiden.

– Nu pratar vi väldigt mycket om vad robotiseringen kan göra med framtidens arbetsmarknad. Det finns en studie från USA som har uppskattat att 47 procent av framtidens jobb inom 20 år kan robotiseras. Den rutinartade tillverkningen ligger nära att robotiseras.

– Det kan vara dåligt för jobben men det kan också vara bra för tillväxten. Det här innebär att ny teknik kan öka vinsterna och effektiviteten i produktionen, säger Kerstin Enflo, som är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet.

Hon funderar över vad det innebär för jobben i norra och östra Skåne.

Det står och väger för Kristianstad om det här är döden för jobben eller om det leder till nya.

– Med det industriella kluster som finns i det som tidigare var Kristianstads län så kanske man till och med kan tänka sig att företagen vill investera mer och ta hem en hel del jobb till regionen med hjälp av ny modern teknik. Industriell produktion av matvaror är faktiskt en framtidsbransch. Så det står och väger för Kristianstad om det här är döden för jobben eller om det här kommer leda till helt nya jobb och föra Kristianstad in i framtiden istället, säger Kerstin Enflo.

Blickar framåt

Under den här veckan berättar Sveriges Radio om vad som hänt i norra och östra Skåne sedan P4 Kristianstad startade 1977. Men vi blickar också 40 år framåt. Kerstin Enflo får därför frågan om vad hon tror om arbetsmarknaden om 40 år. 

– Det vi människor kommer göra i framtiden är det som är vår fördel. Vi kommer ägna oss åt till exempel omvårdnad och utbildning. Framtiden tillhör också dem som är en del av den växande industrin att utveckla och programmera robotar. Så det tror jag att vi kommer att jobba med om 40 år.

Vilka är de viktigaste trenderna och skiljelinjerna under de 40 år som vi har framför oss?

– Jag tror att det är jätteviktigt vem som kommer att äga robotarna. Vinsterna kommer att gå till de moderna fabriker där robotarna sköter tillverkningen. Hur vinsterna fördelas blir viktigt för den framtida ekonomin.

– Om de bara hamnar i några få personers händer så kanske inte det leder till så mycket stimulans av hela ekonomin. Men fördelas vinsterna brett över hela samhället kan vi tänka oss fler köpstarka individer, säger Kerstin Enflo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".