E-sporten blir allt större i Sverige. Bild från Dreamhack är ett svenskt LAN-party som utvecklats till världens största datorfestival.
E-sporten blir allt större i Sverige. Bild från Dreamhack är ett svenskt LAN-party som utvecklats till världens största datorfestival. Foto: MIKAEL FRITZON / TT
Malmö

E-sport: Den svenska dominansen utmanad

Tomas Lyckedal, Dreamhack: Danmark har börjat utmana
3:50 min

Inför helgen slutspel i e-sportsturneringen Dreamhack masters är inget av de svenska lagen favoriter till segern. Istället har Danmark seglat upp som utmanare till titeln som bäst i Norden.

Förra årets turnering vanns av svenska Nip men sedan dess har de – och de andra svenska lagen – inte hållit sig framme på de stora turneringarna. Faktum är att sedan svenska e-sportare dominerade i början på 2000-talet så har resten av världen kommit ikapp.

Just nu finns två danska lag på topp fem på världsrankingen i spelet Counterstrike go, som är det kanske allra mest populära spelet att tävla i. Svensk representation på rankingen hittar man först på sjätte plats.

– Det skulle vara kul att se nya svenska e-sportsklubbar och man kan ju hoppas att svenska sportklubbar börjar med e-sport och börjar rekrytera, säger Tomas Lyckedal.

För att tävla på allvar så behövs organisationen som kommer med en välskött klubb. E-sporten är global och även om Sverige är värdland för några stor tävlingar så är de allra flesta utomlands. Hela laget, fem personer exklusive manager, ska resa, bo och äta – sådant kostar tid och pengar.

I Danmark har exempelvis fotbollsklubben FC Köpenhamn startat ett lag, North, som ligger fyra på världsrankingen.

– Det har dykt upp många lag, som FC Köpenhamn bland annat. Jag hoppas att Malmö FF följer efter och gör något liknande, säger Tomas Lyckedal.

Finalen i Dreamhack masters spelas på söndag.

Ett längre reportage från turneringen kan du höra ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".