En idé som föddes i köket har blivit en del av restaurangens grepp mot matsvinnet. Kökschefen Ludvig Odeholm och Annelie Bohm.
1 av 2
En idé som föddes i köket har blivit en del av restaurangens grepp mot matsvinnet. Kökschefen Ludvig Odeholm och Annelie Bohm. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
40 minuter tar det att ta om hand och paketera den överblivna lunchmaten.
2 av 2
40 minuter tar det att ta om hand och paketera den överblivna lunchmaten. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Skåne

Restaurang tar grepp mot matsvinnet

3:13 min

Restaurang Erikstorp Kungsgård i Borstahusen tröttnade på matsvinnet och säljer nu överbliven lunchmat som "gårdagens".

Varje år slängs 260 000 ton mat från svenska restauranger. Ett svinn som både är en belastning för miljön och för restaurangernas plånböcker.

På Erikstorps kungsgård i Borstahusen i Landskrona har restaurangledningen och personalen kläckt en miljövänlig idé, nämligen att ta tillvara på lunchresterna som fallit väl ut. Det handlar om att sälja den överblivna maten i en förpackad matlåda dagens efter till halva priset.

Satsningen har på kort tid blivit populärt framförallt bland yngre och pensionärer, berättar Ludvig Odeholm, kökschef på Erikstorp.

- Varje gång man slänger mat känner man att det är fel. Efter diskussioner kom vi fram till att det är bra lösning. Ett sätt där man kan ta vara på alla komponenter i en lunchrätt, säger Ludvig Odeholm.

Hur mycket brukar slängas här?

- Det är väldigt varierande. Tyvärr är det ganska mycket svinn, mycket som slängs.

Ja, det är mycket som slängs, hundratusentals ton mat varje år från svenska restaurangkök och det här är enligt kökschefen på Erikstorp ett sätt att bidra till ett bättre miljötänk. Ludvig Odeholm står i restuarangköket där lunchen för dagen, coq au vin redan tillagats och gått ut till gästerna på de två restaurangerna som stället har. Det som blir över, ja de kommer snart portionsförpackas, kylas ner och säljas dagen efter till halva priset. Responsen har hittills bara varit positiv.

- Vi har fått extremt positiv respons, framförallt på sociala medier.

Hade ni väntar er det?

- Inte så att det skulle bli så här stort gensvar, men vi hade förstått att folk skulle vara positiva till idén.

Men de som kanske rynkar på näsan och tänker "är det lika bra och näringsriktigt och värt pengarna"?

-Det är i allra högsta grad värt 39 kronor. Klart att det tappar lite i finish möjligtvis. Men alla käkar väl rester hemma.

Matlagningsprocessen och att välja lunchmeny som passar både dagens och gårdagens, tycker inte Ludvig Odeholm är svårt. Det mesta fungerar väldigt bra att servera även dagen efter och målet, hur märkligt det än kan låta, det är att satsningen på gårdagens lunch inte längre ska behövas.

- Prio ett är fortarande att vi ska ha en jättetrevlig veckomatssedel med lunchmeny, säger Ludvig Odeholm och fortsätter:

- Målet är att inte sälja en enda gårdagens, men det stora målet är att andra restauranger ska ta efter.

Att ta vara på matsvinnet är en del av miljötänket på den här restaurangen. En annan är att använda så mycket som möjligt att de många ätliga grödor som finns i de bördiga omgivningarna runt Borstahusen.

- Vi ligger ju på ett helt fantastiskt ställe i det här naturområdet där det växer otroligt mycket olika typer av växter och bär, ätligt ogräs och växter som många inte känner till. Det finns nog inga råvaror som är så hållbara som vilda växter vi plockar runt knuten, säger Ludvig Odeholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista