Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Manifestation
De som sittmanifesterar utanför Stadshuset i Malmö kommer troligtvis dyka upp på samma plats igen nästa helg. Längst till höger står Reza Rezaie och Märta Råberg. Foto: Sandra Jakobsson/SR
Malmö

Stödmanifesterar för amnesti

"Alla pojkarna ropade 'kärlek, kärlek, kärlek' så det dånade i natt"
4:00 min

För tredje helgen i rad äger en stödmanifestation rum i Malmö. Här sitter personer som vill stödja den stora manifestation på medborgarplatsen i Stockholm som vill stoppa utvisningen av ensamkommande barn från Afghanistan.

– Jag hade en gång ett land, byggt av förfaderns svett och blod, jag hade en gång ett hus det var inte stort, men fullt av värme och kärlek. Jag hade mat på bordet, inte mycket, men det räckte. Jag lärde mig att älska och att bli älskad. Dom kom och tog allt i frihetens namn, mitt hus, min familj och alla jag älskade.

Reza Rezaie är poet. Och berättar med sina ord om sin flykt från Afghanistan.

Han är också musiker och bor i Ystad, där han läser på gymnasiet.

Men i dag är Reza Rezaie i Malmö och manifesterar. Han manifesterar, som många andra på trapporna till stadshuset i Malmö, om att stoppa utvisningen av ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan.

Han har, som många andra som samlats på trapporna, fått avslag på sin asylansökan:

– Vi tänkte komma hit och sittstrejka och säga till politikerna att vi var tvungna att fly. Vi hade inget val. Afghanistan är inte säkert.

Det är söndag förmiddag och solen skiner. På trapporna sitter många unga män som fått avslag på sin asylansökan. De flesta har sovit över här.

Längst upp på trappen har ett provisoriskt kök placerats, där det bjuds på kaffe, muffins och vatten. Mycket av maten har privatpersoner kommit med under morgonen efter att man gått ut på sociala medier om att det behövdes proviant.

Mitt i smeten står Märta Råberg. Hon är specialpedagog och har arbetat med utsatta barn hela sitt liv:

– Detta är ju en stödmanifestation för den i Stockholm. Jag har varit i Stockholm tre omgångar och sovit över där. Ung i Sverige som driver den säger att de kommer att fortsätta tills Migrationsverkets generaldirektör kommer och pratar med dom och alla får amnesti.

Märta Råberg säger att det behövs fler som ansluter sig:

– Vi var tre svenskar som sov över här i natt. Jag skulle önska att vi vore fler som slöt upp här.

Både Reza Rezaie och Märta Råberg berättar om nattens sportevenemang, Midnattsloppet, där killarna stått och hejat på alla löpare som sprang längs med cykelbanan precis intill stadshuset:

– Alla pojkarna ropade "kärlek, kärlek, kärlek" så det dånade i natt. Och det var många v-tecken och många high-fives tillbaka till killarna och applåder. Jag har aldrig varit med om ett sådant magiskt ögonblick på ett idrottsevenemang under hela mitt liv och jag är 70 år, så det är helt otroligt.

Arrangörerna för manifestationen uppe i Stockholm, Ung i Sverige, har sedan tidigare bjudit in Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik till manifestationen. En inbjudan som generaldirektören avböjt enligt TT. 

Migrationsministern, Helene Fritzon, meddelande under en debatt i P1 morgon i mitten av augusti att det inte är aktuellt att ändra Migrationsverkets och domstolarnas utvisningsbeslut.

Så det verkar som att stödmanifestationerna runtom i Sverige kommer att fortsätta ett tag. Reza Rezaie berättar att stöd och hjälp från privatpersoner hjälper honom att fortsätta:

– Vi får mycket energi och det visar på att kärlek lever fortfarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".