Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lomma

Portar elever - hoppas på debatt om snatteri

Publicerat måndag 4 september 2017 kl 04.11
Elev: Det känns som kollektiv bestraffning
(4:02 min)
Roland Bengtsson
1 av 3
Roland Bengtsson har arbetat i butiken i Lomma under sexton år. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
sofia mohammad
2 av 3
Sofia Mohammad går i åttan på skolan som nu är portad från butiken. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio.

Roland Bengtsson har fått nog av omfattande snatterier från ungdomar som kommer in i hans butik. Nu portas samtliga elever från butiken under skoltid.

– Vi ville visa att förfarandet med snatterier inte var okej längre. Och att få fram debatten om detta på ett mänskligt och bra sätt, både med elever och skolan. 

I 16 år har Roland Bengtsson arbetat i butiken.

Han berättar att problemet med snatterier alltid pågått. Att det rör sig om elever från just Karstorpsskolan Södra kan han inte säga med hundra procent säkerhet. Men enligt honom är det troligast då det är den skolan som ligger närmast affären.

– Alla butiker som har skolor omkring sig har ju någon form av snatterier. Sedan ser vi det på våra in- och utgående lagerlistor när det saknas varor.

Mats Månsson är rektor på Karstorpsskolan Södra. Det var honom som Roland Bengtsson ringde och berättade om beslutet.

– Han sa att de hade bekymmer i butiken med att ungdomar snattar. Därför hade han tagit det jobbiga beslutet att stänga ute eleverna under skoltid från sin affär, säger Mats Månsson.

Men för de elever som går på skolan råder missnöje. Sofia Mohammad går i åttan och tycker att det är orättvist.

– Det blir som en kollektiv bestraffning. Det är inte så många som tar utan det är några i högstadiet och så blir alla bestraffade.

Karstorpsskolan Södra i Lomma ligger bara några minuters gångväg från livsmedelsbutiken. I skolan går 370 elever i årsklasserna 4-9.

Det nya skolåret har precis dragit igång och eleverna och deras vårdnadshavare har informerats om de nya reglerna.

– Alla pratar ju om att det suger för att vi inte får gå dit, för vi drar ju alltid dit på rasterna när vi inte har något att göra, säger Sofia Mohammad.

Hon tror inte heller att portningen kommer att minska snatteriet.

– Jag tror att det är fler som kommer att bli rädda nu, för de förstår vad som kommer hända. Men efter ett tag kommer det bara att rinna ut i sanden och så blir det som vanligt igen.

Roland Bengtsson gillar inte idén med kollektiv bestraffning, men att det nu helt enkelt gått för långt och att han vill sätta ner foten.

– Det är inte vår intention att peka ut någon, men vi vill skapa en debatt om det och sätta stopp på det så klart, tillsammans med skolan.

P4 Malmöhus har talat med diskrimineringsombudsmannen om portningen kan röra sig om diskriminering. Men det kan inte DO uttala sig om, eftersom dom inte undersökt fallet.

Men själva portningen låter värre än vad det är. Roland Bengtssons säger att han inte kontrollera sina kunder som ska in i butiken.

– Vi kommer inte vara några superpoliser. Vi kommer inte springa runt och fråga vart folk är ifrån. Vi förutsätter att de flesta ska respektera beslutet, så vi kommer inte jaga folk.

Hur länge portningen ska fortgå är i dagsläget oklart. Roland Bengtsson säger att det kan röra sig om en till tre månader. 

För rektorn Mats Månsson finns det faktiskt något positivt på portningen.

– Ur vår synvinkel, eftersom vi jobbar för att ungdomarna inte ska äta sötsaker, så passar det bra för oss. För det håller ungdomarna borta från att gå och köpa sötsaker på lunchrasterna, vilket är det som händer annars.

Klicka nedan och hör kommentar från Svensk Handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".