Manliga förskollärare i ruschbana
Elvis Hasanaj är en av tre killar i sin klass på förskollärarprogrammet. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Kristianstad

Elvis vill förändra bilden av förskollärare

"Alla ska se att oavsett bakgrund kan man bli förskollärare"
1:14 min

Endast 9 av 180 antagna på förskollärarprogramet i Kristianstad är män. När Elvis Hasanaj ger sig in på utbildningens sluttamp vill han bidra till att vända trenden.

Manliga förskollärare har alltid varit en bristvara. Och de senaste åren har andelen män på förskolutbildningar stagnerat. Förra året var 7,8 procent av studenterna av manligt kön, en siffra som varit konstant sedan 2011.

Högskolan i Kristianstad är inget undantag. När årets kull i dagarna börjar den treåriga utbildningen är endast 9 av 180 antagna män.

– Det är väldigt sorgligt. Barn behöver både kvinnor och män och även känna igen sig i olika kulturella uttryck, säger Susanne Thulin som är lektor i pedagogik vid Högskolan i Kristianstad.

En som checkar båda dessa boxar är Elvis Hasanaj som går sista året på utbildningen. 29-åringen kom till Sverige från Kosovo som barn och har tidigare jobbat inom marknadsföring. 

Men för snart tre år bestämde han sig för att följa sitt intresse av att jobba med barn.

– Utbildningen har gett mig precis det jag sökt efter. Att lära sig om barn och deras utveckling är oerhört intressant, säger Elvis Hasanaj.

Varför tror du så få män söker sig till utbildningen?

– Jag tror det beror på samhällets normer. Man kanske är rädd för vad andra ska tycka. Vi måste förändra synen på yrket så att folk förstår hur viktigt det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".