Demonstrerande barnmorskor vid regionhuset i Malmö med Gabriella Aichholzer Hedstöm till höger. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Demonstrerande barnmorskor vid regionhuset i Malmö. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Skåne

Barnmorska välkomnar kartläggning

"Det låter som en klok idé"
1:57 min

Efter kritiken mot den svenska förlossningsvården ska SKL - Sveriges kommuner och landsting - göra en kartläggning. Och det välkomnas av skånska barnmorskan Pinar Dal.

Kartläggningen om hur vården ser ut i samband med graviditet och förlossning ska ske tillsammans med patienter, personal och landsting. Tanken är att det som inte fungerar på ett sjukhus kan förbättras genom inspiration från sjukhus där det fungerar bättre.

– Det låter som en klok idé, säger Pinar Dal. Det är väldigt bra att man ser över vad som fungerar i vissa landsting och inte i andra, så vi kan få ihop en bättre och jämlikare vård över Sverige.

Hon betonar samtidigt att det är viktigt att lyssna på kraven som personalen fört fram exempelvis i de marscher som Pinar Dal varit med om att arrangera. Krav om fler barnmorskor och bättre återhämtningsmöjligheter så att personalen orkar med jobbet.

– Det är viktigt att SKL lyssnar på de som jobbar med den här sortens vård och också på patienterna, framhåller Pinar Dal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".