blodgivare på brits
Blodgivare. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Vetenskap

Allt fler blodgrupper upptäcks

Jakt på blodets heliga graal
1:12 min

Blodforskare hittar allt fler blodgrupper. I dag finns det över 300, och det komplicerar blodtransfusioner och gör att blod ofta är en bristvara inom vården.

– Just idag tror jag att vi är på 354 blodgrupper faktiskt, för att man hittar nya hela tiden. Idag finns det 36 olika blodgruppssystem, och det finns i själva verket kanske ett drygt 40-tal gener som styr våra blodgrupper, säger Martin Olsson som är professor i transfusionsmedicin på Lunds universitet. 

Att som patient få blod från fel blodgrupp kan vara livshotande. Martin Olsson har själv forskat kring att ta fram ett universalblod som skulle fungera för alla.

Samtidigt är vi väldigt vana att tänka på individuella skillnader kring just blod ända sedan blodgrupperna i det första blodgruppssystemet, AB0-systemet, upptäcktes för över 100 år sedan.

Så i vilken rikting går blodforskningen?

– Det är en kombination av de här två vid första anblicken diametralt motsatta riktningarna. Man försöker hitta den heliga Graal, alltså universalblodet. Det skulle på ett sätt göra det hela väldigt tråkigt, blod skulle bli som ett läkemedel, rakt över disk, samma till alla. Men om det bidrar till ökad patientsäkerhet så är det ju så klart den vägen vi ska gå, säger Martin Olsson. 

– Men den förhärskande trenden idag är ju att man försöker anpassa blodet mer individuellt, särskilt till dem som behöver livslånga transfusioner.

Tips! Lyssna redan nu på programmet om blodets väg från givare till mottagare i Vetandets värld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".