Hajkaplsar på Tropikariet i Helsingborg.
Hajkaplsar på Tropikariet i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/SR
Helsingborg

Bambuhaj i väntans tider

"Vi kan inte behålla alla"
3:30 min

Personalen håller tummarna. När som helst kan de första äggen kläckas. För Tropikariet I Helsingborg är det första gången en egen befruktning lyckats.

Under tiden hajfostren utvecklas får de näring av en äggula. När djurvårdare Rebecka Limpé skrapar äggkapslarna, och lyser in med en ficklampa, rör det sig i elva av de hittills tolv äggen som sparats. Innan de kläcks tar det 90-150 dagar för fostren att utvecklas. Första hajbebisen kan komma i övermorgon.

– Vi är nästan helt säkra på att de kommer att kläckas. Det svåra blir sedan att få bebisarna att äta, kan bli trixigt, säger Johnny Möllerström, zoolog på Tropikariet i Helsingborg

Räkrom triggar oftast igång dem, och småräkor och fiskar. När de väl har växt till visas de upp under en tid på Tropikariet, sedan läggs de upp på en tillgänglighetslista för alla djurparker ute i Europa. Förhoppningsvis är det någon som vill ha dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".