Bland annat innehöll containern hundratals bildäck.
Foto: Ola Torkelsson/TT.
Skåne

"Razzia" avslöjar farliga däck

"Bra att få en påminnelse"
3:41 min

Allt för många skåningar åker omkring med för slitna däck, fel lufttryck eller kör med odubbade vinterdäck som kan vara trafikfarliga under den varma årstiden.

Det vill trafiksäkerhetsorganisationen NTF ändra på genom att göra däckrazzior. Idag är man ute vid en poliskontroll utanför Hässleholm.

– När polisen kollat körkort och gjort utandningsprov kan man köra vidare till vår kontroll där vi tittar på lufttryck, däckmönster och däcktyp, berättar NTF Skånes verksamhetschef Mats Hedfors. Sedan dokumenterar vi resultaten och påpekar brister.

Organisationens kontroll är frivillig - men många väljer att få sina däck kontrollerade.

– De känner att det är bra att få en påminnelse. Många har en överdriven uppfattning om att deras däck är bra, säger Mats Hedfors.

Det kan gälla 4 av 10 bilister, påpekar han. I Skåne är ett vanligt problem att man kör vidare på de odubbade vinterdäcken istället för att byta till sommardäck.

– Juridiskt sätt är det ok. Men de däcken har en annan gummiblandning och helt andra egenskaper, och tester visar att väggrepp och bromssträcka försämras avsevärt. Något som kan bli avgörande vid en trafikfara.

NTF Skåne har inte varit med vid däckrazziorna på senare år, men gör nu en nystart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".