Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminolog: Mer våld med yngre gängmedlemmar

Publicerat tisdag 5 september 2017 kl 09.45
"Mer komplext än lagstiftning eller sociala insatser"
(6:34 min)
En man och skotthål i ett fönster.
Både medelåldern på gärningsmän och offer går stadigt ner, enligt kriminologen Amir Rostami. Foto: Bertil Ericson/TT och Johan Nilsson/TT.

Låg uppklaringsgrad kan vara en anledning till att det sker flera skjutningar i Sverige än i grannländerna. Men det räcker inte för att helt förklara problemet, säger polisen och kriminologen Amir Rostami.

Det sker fyra gånger fler skjutningar per kapita i Sverige än i Tyskland, och även om man tittar på grannländerna Danmark och Norge sker fler skjutningar i Sverige enligt en ny rapport. Värst drabbade är storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö och våldet kryper också allt längre ner i åldrarna säger, Amir Rostami till P1-morgon.

Både medelåldern på gärningsmän och offer går stadigt ner något som troligen bidrar till att våldet ökar.

– Ju yngre gängmedlemmar desto högre våldsanvändning, säger Amir Rostami. Det är den oroande trenden att det går ner i åldrarna när det kommer till att använda sjutvapen.

En annan förklaring till att skjutvapenvåldet ökar kan vara att allt färre skjutningar klaras upp. Nationellt klaras runt 50 procent av skjutningarna upp och i storstäderna klaras bara runt 25 procent upp, säger Amir Rostami.

– I de länder med lågt skjutvapenvåld har också höga uppklaringsgrader. I Tyskland ligger de närmre 90 procent och i Finland över 90 procent.  I Sverige i takt med att skjutvapenvåldet har ökat så har också uppklaringsgraden minskat stadigt sedan slutet av 90-talet.

Förslag som till exempel högre straff för vapenbrott kan hjälpa till att komma till rätta med problemen men det behövs också mer forskning, säger Amir Rostami, för att ta reda på varför Sverige är mer drabbat än grannländerna.

– Det tror jag är rätt väg att gå. Skjutningar är ingen social fråga, det är främst en polisiär fråga. Vi kommer inte bort från att uppklaringsgraden på skjutvapenvåldet och framförallt det dödliga skjutvapenvåldet måste gå upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".