Josefin Adler går på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vipan i Lund. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
1 av 3
Josefin Adler går på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vipan i Lund. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Lena Sepponen, biträdande rektor på Vipeholmsskolan i Lund. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
2 av 3
Lena Sepponen, biträdande rektor på Vipeholmsskolan i Lund. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Anton Olsson går på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vipan i Lund. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
3 av 3
Anton Olsson går på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vipan i Lund. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Skåne

Huggsexa om restaurangelever

Rektor: "Våra elever är väldigt eftertraktade"
3:54 min

Under de kommande tio åren behöver restaurang- och hotellbranschen rekrytera 45 000 personer. Men tillväxten är för dålig, just nu söker sig färre och färre elever till restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. På Vipeholmsskolan i Lund har man märkt av en nedåtgående trend.

– Ja, det har varit något färre sökande än vanligt och det förvånar oss. Det går väldigt mycket upp och ner och så ska det naturligtvis kunna vara men vi vet ju hur branschen ser ut och att man söker väldigt mycket folk.

Inför det här läsåret ökade andelen förstahandssökande till yrkesprogrammen jämfört med föregående år, enligt statistik från Skolverket men på restaurang- och livsmedelsprogrammet är det precis tvärtom. Där blir de sökande allt färre. Närmare bestämt 11 procent färre än förra året. Samtidigt skriker branschen efter kockar och servitörer. Lena Sepponen säger att det är huggsexa om hennes elever redan under utbildningen.

– Våra elever är väldigt eftertraktade och de har ju jobb i princip innan de går ut skolan.

Josefin Adler, som går sista året på programmet, tror att det är fördomar om branschen som kan vara anledningen till att så få söker sig till just den här utbildningen. Men också att arbetstiderna i restaurang- och bageribranschen skrämmer.

– Det är ju ganska tungt arbete och ganska obekväma arbetstider men med rätt inställning tror jag att man kan få det att fungera lika bra som ett vanligt jobb på dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".