Kolbjörn Guwallius kommer ut med reportageboken Ordningsvakter: nödlösningen som blev permanent.
Kolbjörn Guwallius kommer ut med reportageboken Ordningsvakter: nödlösningen som blev permanent. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Ordningsvakter granskas i ny bok

"Fler kortutbildade poliser är ett alternativ"
4:42 min

Den artonde september släpper journalisten och författaren Kolbjörn Guwallius sin nya reportagebok "Ordningsvakter: nödlösningen som blev permanent."

Metoden han använder, att wallraffa, kallas kontroversiell av vissa och nödvändig för god journalistik av andra. Han gick själv en ordningsvaktsutbildning under tio dagar för att komma närmre branschen, men namnger inga i boken.

Förra boken handlade om gatukonst och graffitti i Stockholms tunnelbana och de väktare som jobbade mot klottret där.

Han tycker att ordningsvaktsbranschen är underrapporterad. Men man måste skilja mellan väktare och ordningsvakter.

– Väktare har samma befogenheter som vem som helst att gripa någon och ta till nödvärn. Ordningsvakter har visa polisiära befogenheter, som att ta till visst våld i tjänsteutövningen när det krävs, och de har rätt att omhänderta, avvisa och avlägsna personer, om de stör den allmänna ordningen eller är berusade, säger Kolbjörn Guwallius.

På vilket sätt är ordningsvakterna en nödlösning?

– När lagen som reglerar ordningsvakterna kom 1980 så ville man täcka upp temporärt för polisbristen, medan den åtgärdades. Men antalet väktararbetstimmar ökar hela tiden.

– Det saknas insyn, de vill sällan prata om vad de gör. Och den korta utbildningen gör att de inte hinner lära många nödvändiga saker som behövs.

– De får öva rollspel där man övar mot varandra, teoretiska juridiska pass och konflikthantering med olika grepptekniker. Sedan kan ordningsvakterna jobba. I boken lyfts problemen fram ur ett rättssäkerhetsperspektiv, säger Kolbjörn Guwallius.

– Det är ett utsatt yrke, med svag uppbackning, med litet tid för debriefing, de kan råka ut för mycket saker.

Men finns det något alternativ?

– Jag ser en möjlighet med en differentiering inom polisen. Alla poliser behöver inte två och ett halvt års utbildning, man kan skapa en kategori med kortare utbildning, för att patrullera gator och torg, och på så sätt få fram fler som är anställda inom polisen. Det finns säkert fler varianter på en lösning, men det behöver inte gå åt hållet med fler privatanställda, kortutbildade personer, säger Kolbjörn Guwallius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".