Kock lägger fram fisk.
Foto: Berit Roald/TT

Tusentals nya kockar och servitörer behövs

"Vi behöver 50 000 nya årsarbetskrafter till år 2023"
3:47 min

Restaurangbranschen skriker efter anställda samtidigt som restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet har allt färre sökande. Jobben finns redan och prognosen framåt är god.

– Vi svenskar har ett annat livsstilsmönster är tidigare. Vi går ut mer och äter och umgås ute på restauranger och caféer. Och turismen ökar i världen, det finns ett ökat resande från medelklassen i Kina och Japan till exempel, säger Peter Thomelius, utbildnings- och Hr-chef på Visita, branschorganisationen för den svenska besöksnäringen.

Varför minskar ansökningarna?

– Eleverna är väldigt eftertraktade, så det är förvånande. Vi måste bli mer noggranna på studie- och yrkesvägledningssidan när vi beskriver jobben. Och så måste praktikplatserna bli fler och längre. Förslaget att yrkesprogrammen nu ska ge högskolebehörighet är bra.

Enligt prognosen så behövs det många nya anställda i branschen.

– Vi behöver 50 000 nya årsarbetskrafter till år 2023, det betyder 5 000 kockar och 7 000 servitörer, säger Peter Thomelius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".