Ulf Sivertsson, tränare för OV Helsingborgs lag i herrarnas handbollsliga. Foto: Emil Langvad/TT.
1 av 2
OV-tränaren Ulf Sivertsson. Foto: Emil Langvad/TT.
Handbollslaget OV Helsingborg tränar på vägen mot högsta serien. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
2 av 2
OV stormar fram på träningen. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
Handbollsligan, herrar

Nu ska OV etablera sig

Mittsexa: In och kriga med de bästa i Sverige
5:00 min

Ikväll kliver nykomlingen OV Helsingborg in i handbollens finrum - och gör därmed fyra andra Skånelag sällskap i herrarnas liga. Och det blir derby direkt för OV hemma mot Lugi.

– Jag tycker man ska vara ganska ödmjuk inför uppgiften. Det är svårt att gå in här och förvänta sig att det ska bli enkelt, säger målvakten Niklas Kraft som värvats från konkurrenten HK Malmö.

Helsingborg blev en klassisk handbollsstad på 1960-talet. Vikingarna och Göta tog tre SM-guld då. I slutet på 70-talet var Olympia hetast i staden innan Vikingarna tog över igen och blev svenska mästare 1981. Men därefter har det varit tunt med handbollsframgångar i Helsingborg.

Sedan Olympia och Vikingarna gick samman till OV Helsingborg 1994 har man lyckats ta sig upp till högsta serien vid flera tillfällen, men åkt ur direkt.

– Vår målsättning är att försöka stanna kvar i serien i år och så sakta men säkert etablera sig i handbollsligan och inom ett par år kanske vara med och slåss om medaljerna.

– Det är klubbens målsättning och vår målsättning vi som håller på med det här, förklarar OV Helsingborgs tränare Ulf Sivertsson.

När laget nu spelar i högsta ligan kommer hemmamatcherna att spelas i Helsingborgs Arena, bara ett stenkast från Idrottens Hus där laget spelade hem Allsvenskan i våras.

Mittsexan Linus Nileskog erkänner att han kommer sakna den gamla hallen:

– Det är klart att den är mycket finare men vårt DNA är väl här inne egentligen. Vi får köra där och göra den till vår hemmaborg istället.

Det man ser fram emot mest är väl att man ska in och kriga med dom bästa i Sverige. Allt blir ju lite svårare och tuffare så det ska bli kul att se hur vi står oss.

Fem skånska lag innebär att en tredjedel av lagen i Handbollsligan kommer från Skåne.

– Det har blivit ett handbollsnäste här nere. Det visar att vi är de bästa, säger Linus Nileskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".