Gratis vård gav inte fler sjuka

Den fria sjukvården för barn och ungdomar upp till 20 år har inte lett till att trycket på vårdcentralerna i Skåne har ökat, visar siffror som P4 Radio Malmöhus låtit ta fram. Däremot söker sig allt fler personer över 20 år till primärvården.
Vid årsskiftet infördes fri sjukvård för skånska barn och ungdomar upp till 20 år, efter en feltryckning vid omröstningen i regionfullmäktige. Men den fria sjukvården har alltså inte lett till att fler unga söker vård: i mars månad i år sökte sig nära 28.000 personer som omfattas av gratis vård till primärvården i Skåne och det är nästan 4.000 färre än samma månad förra året, då vården för den här gruppen var belagd med en avgift. Inför reformen restes oro för att trycket på vårdcentralerna skulle öka, men primärvårdsdirektör Ulf Swanstein säger till P4 Radio Malmöhus att oron var obefogad. - Min generella uppfattning är att patientavgifter inte har så stor betydelse för människors benägenhet att söka vård, säger han. Men det totala trycket på primärvården har ändå ökat jämfört med förra året, eftersom personer över 20 års ålder allt oftare söker vård. I den gruppen sökte sig drygt 8.000 fler till primärvården under januari till mars i år, jämfört med samma period förra året. Feltryckningen, som innebar gratis sjukvård för alla upp till 20, innebar att regionens utgifter i budgeten ökade med 50 miljoner kronor i uteblivna patientavgifter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".