Astrid Kruuse är projektledare för BiodiverCity i Malmö där man anlägger gröna tak för att få staden att leva - och det gillar stenhumlan. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Astrid Kruuse, projektledare för BiodiverCity i Malmö. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Malmö

Humla gillar grönt tak

"En tredjedel av Malmös tak skulle kunna vara sådana här biotoptak"
3:10 min

Malmö är ledande i landet när det gäller att anlända gröna tak. Och det uppskattas av både människor och djur. Inte minst stenhumlan.

För en stenhumledrottning har byggt bo på ett grönt tak i Västra hamnen, något som aldrig hänt på ett grönt tak i Sverige förut.

Och det visar ju att idén att anlägga små ängar - och i ett fall faktiskt en våtmark - på taken till nya byggnader fungerar. Målet är att locka dit insekter och djur som kan göra staden mera levande.

Det är högsta betyget på den biotop vi skapat här.

– Nu hjälper den oss att pollinera en massa växter och grödor. Och det gör att vi får skörd, säger Annika Kruuse som är mycket nöjd projektledare för BiodiverCity.

Det är ganska vanligt numera att anlägga gröna tak i Sverige. Bara i Malmö finns upp emot 20 stycken. Men Malmö har valt en lite annan väg än andra.

– Då gör man oftast tunna och lätta tak. De kan vara trevliga att se på och göt lite nytta. Men här jobbar vi med tjockare tak som kan ha många fler växter. också vilda, och som förhoppningsvis kan bli boplatser för en del insekter, berättar hon.

Annika Kruuse räknar med att de gröna taken ska fortsätta att bli fler.

– Jag räknar med att en tredjedel av Malmös tak skulle kunna vara sådana här biotoptak. Nu har ju regeringen utlovat en massa nya pengar också. Det gör ju att det blir lite mer realistiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".